Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Livsstilsförändring Bild: Pixabay.com

Att göra en livsstilssförändring!

Publicerat: 2015-12-09   |  Jeanette Steijer

Vilka kloka ord och inspiration från tisdagens gäst Kitty Svenningsson som på egen hand gått ned 30 kg på 5 månader. Hon hade långsamt gått upp i vikt och vägde som mest 112 kg intill hon en dag bestämde sig att detta gick inte längre. Hon säger bl.a några mycket kloka saker som jag också brukar belysa:

Livsstilsförändring: Ska man lyckas på lång sikt så är det en livsstilsförändring som ska till. Man måste hitta nya vanor, nya tankesätt om mat, nya sätt att välja. Det tar tid och kan låta väldigt stort men man kan faktiskt starta en livsstilsförändring i det små. Man kan välja ut några saker och börja jobba med dem. T.ex att inte ha socker i sitt te, välja 1 frukt varje eftermiddag istället för bullen, fylla halva lunchtallriken med grönsaker varje dag och så vidare.

Hitta ditt sätt: När det gäller maten ( och träningen) så handlar det om att hitta ditt sätt. För vissa passar det att dra ner på kolhydrater och äta mer protein för andra är det mer kolhydrater som gäller men då ofta av den bättre sorten – grovt bröd, fullkornsprodukter och baljväxter. För de flesta gäller dock att grönsaker, magra mejeriprodukter och proteiner är väldigt bra mat att äta mycket av. Hitta det sätt som fungerar för dig och tänk att du ska kunna stå ut att äta på det sättet länge!

Att bestämma sig: ibland måsta man bara bestämma sig helt enkelt – nu gör jag det ta mig sjutton. Nu analyserar jag inte så mycket på hur, när och var nu börjar jag! Jag börjar nu – inte på måndag! Jag kommer att falla i, bli frestad, missa men ”good enough” är bättre än inget alls och inte vara så hård vid sig själv om det blir fel någon gång. Lyft dig själv och klappa dig på axeln över det du gör som är bra. Lyssna inte på det där lilla negativa monstret som sitter på din ena axel och viskar att du inte kan – då blir hen bara större. Lyssna på den andra godingen - den positiva rösten - jag kan! jag är bra! jag ska göra det här!

Lyssna gärna mer när jag gästar ”Träningspodden med Jessica och Lofsan” från den 8/12 där vi pratar lite om detta med vanor, beteende och viktnedgång ungefär 40 minuter in i podden.

Lycka till och må gott!