Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

God svampmacka med gremolata Bild: Arla.se

Bästa fredagsmyset med svampsmörgås!

Publicerat: 2015-09-10   |  Jeanette Steijer
Kategori: Kost

Svamp – ett fantastiskt spännande livsmedel! Har man tur och lust kan man plocka själv och då blir den där kantarellmackan billig lyx. Annars finns det att köpa och beroende på sort kan det då bli lite dyrare. Champinjoner brukar vara hyfsade i pris och smaksätter man dem t.ex. med vitlök, kryddor eller varför inte med denna gremolata som finns i receptet på bilden så höjs smakupplevelsen några nivåer.

Svamp är ett energifattigt livsmedel. Det består till 90 % av vatten, innehåller endast några få procent protein och endast lite fett och kolhydrater. Sen innehåller de en del B och C-vitaminer samt mineraler. Så i det stora hela ett bra livsmedel om man tänker lite lågkalori.  I detta recept har använts vispgrädde och där kan man byta ut mot magrare produkt om man vill.

Det finns enligt min mening inte mycket som slår en kantarellmacka. Jag hann tyvärr inte ut för någon månad sen när det fanns MASSOR av svamp enligt svampplockande vänner så man får kanske göra ett nytt försök i helgen...

Läs gärna här om 9 tips inför svampturen!

Må gott!