Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Bästa sättet att äta choklad Bild: Johnér

Bästa sättet att äta choklad!

Publicerat: 2015-10-09   |  Jeanette Steijer

Ja, det är lååångsamt och njutningsfullt skulle jag påstå!

Men som tur är så innehåller choklad eller kakao en hel del nyttigheter. Det har många studier visat så visst är det härligt att något så gott inte är helt onyttigt. Kakaon innehåller bl.a. antidoxidanter, magnesium och järn. Nu skulle jag inte rekommendera att äta choklad för att uppfylla järnbehovet precis men ändå!

Något som kan vara värt att tänka på dock när man läser om kakao och alla dess nyttigheter är att vissa ämnen försvinner vid bearbetning.  Så är man riktigt hardcore så är det den råa kakaon man äter!

Vissa ämnen i kakaon är kända för att lindra vid depression och förknippas även med lust och välmående. Kanske är ett av svaren på varför det är en sådan extra njutning med mörk choklad. Mitt tips när man vill äta choklad är att satsa på den mörka varianten som man oftast äter i mindre mängd och även köpa choklad som är UZT certifierad. Det är en certifiering som arbetar för ett hållbart jordbruk och bättre villkor för odlarna och deras familjer. Kraven på kakaoodlaren som ställs är bl.a. säkra och hälsosamma arbetsvillkor, avskaffande av barnarbete samt miljötänk.

Jag har sagt det förr och säger det igen – ät aldrig med dåligt samvete! Äter man ofta med dåligt samvete så får man börja fundera på varför. Välj dina stunder när det är dags för en chokladbit, välj den med omsorg och njut!

I gårdagens avsnitt av Vardagspuls så besökta Mia Choklad-och bakfestivalen där det frossas i godsakerna och här kan du läsa mer om Varför du mår bra av choklad

 Må gott!