Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Lagom portion Bild: Arla.se

Bästa tipset för lagom portion

Publicerat: 2015-09-19   |  Jeanette Steijer

Ibland får jag frågan av patienter jag träffar – hur mycket ska man äta egentligen? Vad är en lagom portion? Svaret på den första frågan är till att börja med att det förstås är väldigt individuellt. Man eller kvinna? ung eller äldre? aktiv eller stillasittande? Vågen kandär vara ett bra verktyg – är jag viktstabil så äter jag så mycket energi som min kropp behöver för att ligga på plus minus noll. Man kan väga sig någon gång i månaden för att hålla lite koll.

Hur mycket är en lagom portion då? Ja, i takt med att urvalet och mängden mat har ökat genom de senare årtionden i denna del av världen så har även tallrikarnas storlek. Titta på en gammal servis från 50-60 talet om du har möjlighet – middagstallrikarna är lika stora som våra assietter är idag! Så våra portioner har ökat i storlek och det kan vara svårt att veta vd som är ”lagom”. Ett sätt är att använda handmetoden som en dietistkollega berättar om här.

Må gott!