Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Snabbpicklad fänkål Bild: Arla.se

Fräschaste tillbehöret med fänkål

Publicerat: 2015-09-15   |  Jeanette Steijer

Fänkål är en så där grönsak som jag först började äta i mycket mogen ålder. Jag fattade först grejen med fänkål när jag åt den ”rå” eller kanske rättare sagt råmarinerad.  Hyvlad i tunna skivor och marinerad en massa citronsaft, lite olivolja och salt och peppar är det ett av de godaste tillbehören till fisk man kan få tycker jag.

Det mesta av den färska fänkål som säljs är importerad från andra delar av Europa, men under ett par månader i slutet av sommaren går det att hitta skandinaviskodlad fänkål så passa på och se om det fortfarande finns kvar

De flesta äter de tjocka stjälkarna och mindre blad, men hela växtenkan ätas och om blasten inte är bortskuren när man köper fänkålen kan man använda den som både krydda och dekoration. Fänkålen är rik på C-vitamin, karoten och fiber och har en lite syrlig lakritsaktig smak.

Nu när det är lite höstkänsla i luften kanske man ska våga sig på att denna variant när man lägger in fänkålen med rädisor – känns som en ”höstig” hobby!

Må gott!