Jeanette Steijer

Jeanette Steijer

Namn: Jeanette Steijer
Familj: Två söner, Marcus 19 och Simon 17
Ålder:  49

Vill du ställa en fråga direkt till Jeanette? 
Då går det bra att mejla till jeanette@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Driver eget företag, arbetar med patienter på klinik i Stockholm samt far och flänger i största allmänhet.

Tittar på: Nyheter.

Lyssnar på: Allt från Alesso till Arvingarna.

Vanligaste vardagsmiddagen: Med barnen: Spagetti och köttfärssås, Själv: Någon form av lax med sallad på bladspenat, avokado och tomater.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träffa så mycket olika människor, varje dag, skratta tillsammans med någon, lyssna på bra musik. Känna solen som värmer och mycket mer.

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag är för mycket tidsoptimist.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej kastar mig ut i det! Har massor av ämnen som jag vill blogga om.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Snäll, glad och glömsk.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Lägg dubbelt så mycket grönsaker på tallriken som du brukar och jag pratar inte om isbergsallad, gurka och tomat.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Någon god ostbit.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Bjuder in familj och vänner, lagar god mat – gärna plockmat och njuter av stunden.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Använda mycket mer resurser på att arbeta preventivt när det gäller barn och ungdomar och hur de mår, äter och rör på sig.

Blåbärsskogen Bild: Jeanette Steijer

Gojibär - släng dig i väggen!

Publicerat: 2015-07-27   |  Jeanette Steijer

Nej, skojade bara!

Jag är ju en förtalare för att äta så varierat som möjligt så gojibären får plats på menyn de med. Just nu är det ändå det svenska blåbäret jag vill lyfta till skyarna. För det första att få förmånen att komma ut i en riktig skog – denna var småländsk – och andas skogsluft är en gåva bara det.  Bara vara tyst ett tag och vara här och nu. Man fokuserar på bären och nästa tuva, tänker på ingenting eller låter tankarna komma lite som de vill.  Alla är lite tysta och sprids ut i skogen och tystnaden är skön även om man går i ett sällskap. Att sedan på en dryg timme plocka ihop 9 liter fina, stora blåbär då känns livet gött.

Ska man överhuvudtaget höja något enskilt livsmedel till skyarna så är nog blåbär en av dem. Innehåller mycket näring på liten yta och speciellt de viktiga antioxidanterna som hjälper våra kroppar att skydda sig mot icke önskvärda så kallade fria radikaler. De kommer vi inte undan för de uppkommer bl.a. när vi andas och omsätter näringsämnen. Ett annat argument för att plocka och äta dessa godingar är ju att de finns här där vi bor! Inga långa transporter där inte. Enligt den säkra källan wikipeida täcks ca 17% av Sverige av blåbärsris.

Så igår blev det blåbär med mjölk efter maten bara för att det måste man äta när de är nyplockade. Idag har jag ätit färska blåbär två gånger med vaniljyoghurt (lite till frukost och lite till lunch). Ikväll blir det blåbärspaj efter detta recept. Efter denna frossa får resten åka in i frysen som de är. Bara att plocka ut den mängd man vill ha sen till lite sylt eller till frukostfilen.

Så hitta en skog nära dig – ut och plocka! Nyttigt, gott och gratis!

Må gott!