Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Blåbärsskogen Bild: Jeanette Steijer

Gojibär - släng dig i väggen!

Publicerat: 2015-07-27   |  Jeanette Steijer

Nej, skojade bara!

Jag är ju en förtalare för att äta så varierat som möjligt så gojibären får plats på menyn de med. Just nu är det ändå det svenska blåbäret jag vill lyfta till skyarna. För det första att få förmånen att komma ut i en riktig skog – denna var småländsk – och andas skogsluft är en gåva bara det.  Bara vara tyst ett tag och vara här och nu. Man fokuserar på bären och nästa tuva, tänker på ingenting eller låter tankarna komma lite som de vill.  Alla är lite tysta och sprids ut i skogen och tystnaden är skön även om man går i ett sällskap. Att sedan på en dryg timme plocka ihop 9 liter fina, stora blåbär då känns livet gött.

Ska man överhuvudtaget höja något enskilt livsmedel till skyarna så är nog blåbär en av dem. Innehåller mycket näring på liten yta och speciellt de viktiga antioxidanterna som hjälper våra kroppar att skydda sig mot icke önskvärda så kallade fria radikaler. De kommer vi inte undan för de uppkommer bl.a. när vi andas och omsätter näringsämnen. Ett annat argument för att plocka och äta dessa godingar är ju att de finns här där vi bor! Inga långa transporter där inte. Enligt den säkra källan wikipeida täcks ca 17% av Sverige av blåbärsris.

Så igår blev det blåbär med mjölk efter maten bara för att det måste man äta när de är nyplockade. Idag har jag ätit färska blåbär två gånger med vaniljyoghurt (lite till frukost och lite till lunch). Ikväll blir det blåbärspaj efter detta recept. Efter denna frossa får resten åka in i frysen som de är. Bara att plocka ut den mängd man vill ha sen till lite sylt eller till frukostfilen.

Så hitta en skog nära dig – ut och plocka! Nyttigt, gott och gratis!

Må gott!