Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Goda rotfrukter Bild:

Hur är det med kött egentligen?

Publicerat: 2015-10-30   |  Jeanette Steijer

Ska vi lyssna på alla ”matlarm”?

Ganska ofta kan man se löpsedlar som handlar om något livsmedel som vi absolut inte ska äta eller något annat livsmedel som kan rädda från oss från allvärldens sjukdomar. Ska man tro på dessa och orkar man ta till sig alla ”larm” som kommer. Jag tänker att man som vanligt när brasklapparna kommer farande kan börja med att ägna några minuter att vara lite källkritisk. Vem är avsändaren? Finns det flera studier som visar samma sak? Kan man gå till källan och läsa någon fördjupning? Hur berör detta mig – är det något jag äter varje dag?

När det gäller det senaste larmet angående kött så är det så att både källan och antalet studier talar för att detta är något som vi måste ta på allvar. Det här är första gången som Världshälsoorganisationen WHO listar livsmedel som cancerframkallande. WHO slår fast att processat kött, det vill säga charkuteriprodukter som korv, skinka, bacon, kött på burk och pastej, orsakar cancer. Så detta larm ska vi nog ta på allvar och sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan. Så även när det gäller obearbetat kött så kan man fundera lite över hur mycket man äter och om man kan dra ner. Vår köttkonsumtion har ökat med 70 procent sedan 1960. Det är mycket…

Så både för vår hälsa skull och även för miljön så skulle de flesta av oss behöva dra ner på köttkonsumtionen. Istället för att dock fokusera på vad man INTE får så kan vi då flytta fokus och fokusera allt vi KAN äta!

Mer om det  i mitt nästa inlägg :-) under tiden kan du ju testa denna fantastisk goda rofruktssallad!

Må gott!