Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Lugn som en filbunke Bild: Jeanette Steijer

Hur blir du lugn som en filbunke?

Publicerat: 2015-10-07   |  Jeanette Steijer

Vi pratar ganska mycket överallt om vad vi äter men en annan intressant del är hur vi äter. Ganska många äter i farten eller medans vi gör något annat. Ibland kanske man knappt hinner registrera vad man äter för att det händer så mycket runt omkring eller man är uppslukad av datorn eller TV´n samtidigt. Hann man smaka på maten? Känna efter om man blev mätt? eller gick det så fort att hjärnan inte hann registrera mättnad utan man åt för mycket? En bra övning kan vara att testa med en måltid och verkligen fokusera på den. Ta en paus från allt och göra det vi kallar för en mindful eating - en medveten måltid. Stäng av telefonen och ta några djupa andetag. Vara här och nu, smaka, känna och dofta maten. Mindfulness med maten.

Häromdagen satte jag mig på farstutrappen hemma och kände att höstsolen faktiskt värmde. Inte så mycket folk hemma på dagen – lugnt och stilla. Det som var tänkt som en snabblunch – fil, blåbär, lite müsli och frön – blev en lugn lunch. Blundade, åt långsamt, smakade och njöt av värmen från solen och smakerna.

Lugn som en filbunke i magen och sinnet… prova!

Må gott!