Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Sallam med savoykål Bild: Arla.se

I väntan på grillen..

Publicerat: 2016-06-15   |  Jeanette Steijer

Vi spinner vidare på temat att grilla men i istället för att grilla grönsaker som jag tipsade om i förra inlägget så kan man se till att det finns några riktigt goda små sallader eller ”side-dishes” som de kallas ibland.  De ska vara lätta att slänga ihop och lätta i magen. Det är ganska smart att ha något som man kan börja mumsa på innan grillen är klar. Lätt annars att man äter en massa snacks eller annat för att man är hungrig och ibland tar det på grillen ju lite tiiid. Sedan fungerar det så klart lika bra att äta tillsammans med köttet eller fisken.

Inte så dumt att göra till vana att äta grönsaker först – då får man lite fin mättnad för lite kalorier. Man får även lättare att få i sig dagens ranson av det gröna om man börjar med att äta det. Låta grönsakerna vara det man först lägger på tallriken.

Denna enkla sallad är en härlig kombo. Använd gärna färska, råa majskorn för deras söta, saftiga smak. Du kan använda alla sorters tomater. Förvara dem utanför kylskåpet – de blir så tråkiga i smaken om de blir för kalla.

Tomat, majs och kålsallad

3 msk färsk limejuice2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

500 gr. körsbärstomater , halverade

3 dl majskorn (skär gärna av från en majskolv)

En avokado i småbitar

Ca 1/4 litet huvud rödkål tunt skivad

4 vår- eller salladslök, skivade

Vispa ihop limesaft , olja, salt och peppar . Tillsätt tomater, majs, avokado, kål och lök och blanda runt.

En annan läcker sallad som kan fungera riktigt bra att starta middagen med är Sallad med savoykål

Vi hoppas på fina grillkvällar i sommar!

Må gott!