Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

breakfast for dinner Bild: Arla.se

Kan man äta frukost till middag?

Publicerat: 2016-01-13   |  Jeanette Steijer

Ja visst kan man det!

Det kan vara en utmärkt middag om man inte hunnit, kunnat, velat, eller orkat tänka på middagsmat en dag och klockan närmar sig middagshunger! På engelska finns det t.o.m. ett ord för det: Breakfast for dinner = "Brinner”

Men man ska ju äta ”riktig” mat kanske någon tänker. Ja, det ska man men om vi tänker på att maten ska vara rätt sammansatt för att få i oss alla näringsämnen så är det inte avgörande om det en dag av veckans sju blir lite mer bröd och gryn än fågel och fisk. Det är inte katastrof om man inte varje dag får en helt korrekt sammansatt kost utan man kan tänka i lite större tidsperspektiv. Har jag denna vecka ätit fisk 2-3 gånger? Har jag över veckan fått i mig mer eller mindre 500 gr frukt och grönt om dagen (de har de färreste tyvärr), hur mycket protein har jag fått i mig denna vecka? Hur mycket mjölkprodukter? osv. Så är man en gröt-människa så kan en skål havregrynsgröt få utgöra middagen en kväll både för vuxna och barn.

Dagens Brinner:

1 skål havregrynsgröt med ½ banan, kanel och lite lättmjölk.

2 knäckemackor: en med 1 kokt ägg och den andra med keso.

Toppa med lite tomat, paprika eller gurka och örtsalt på mackorna.

Då har du faktiskt fått till en bra måltid både energi- och näringsmässigt! Lätt och billigt i mörka januari!

För fler gröttips se här på arla.se och är inte gröt din grej så går det kanonbra med en god omelett till middag.

Må gott!