Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Smulpaj med vaniljkvarg Bild: Jeanette Steijer

Kan man "unna sig" i helgen?

Publicerat: 2015-09-27   |  Jeanette Steijer

Så här i slutet av september kan vi väl konstatera att hösten verkligen är här och denna helg har den visat sig från den bästa sidan med sol och klar luft. På helgen skall det också gärna finnas plats till lite extra gott. Håller man igen lite i veckorna och försöker att tänka på vad man stoppar i sig så finns det som regel plats på kalori-kontot att unna sig i helgen. Det gäller som så mycket annat här i livet att hitta balans. Jag har sagt det förr och säger det igen – man ska aldrig äta med dåligt samvete. Har man dåligt samvete när man äter något ”syndigt gott” får man antingen ändra på sättet man äter eller ändra sina tankar omkring mat. Har man ofta dåligt samvete i samband med mat så är det kanske för att man för ofta ”unnar” sig och då får man tänka om. När man väl äter något gott så ska man ju njuta av det!

Så denna helg blev det god smulpaj på härliga höstäpplen. Har du inga träd själv – fråga en granne, vän eller någon på jobbet – kanske kan du få några! Istället för vaniljsås så kan man använda Arla´s Kesella vanilj eller Mild kvarg vanilj som är ett magrare alternativ än den traditionella vaniljsåsen - men gott!

Jag blelv så klart inspirerad av fredagens vardagspuls där Ulrika Brydling tipsade om vad man kan laga med äpplen bl.a äppelfläsk och äppelpaj.

Må gott!