Jeanette Steijer

Jeanette Steijer

Namn: Jeanette Steijer
Familj: Två söner, Marcus 19 och Simon 17
Ålder:  49

Vill du ställa en fråga direkt till Jeanette? 
Då går det bra att mejla till jeanette@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Gör till vardags: Driver eget företag, arbetar med patienter på klinik i Stockholm samt far och flänger i största allmänhet.

Tittar på: Nyheter.

Lyssnar på: Allt från Alesso till Arvingarna.

Vanligaste vardagsmiddagen: Med barnen: Spagetti och köttfärssås, Själv: Någon form av lax med sallad på bladspenat, avokado och tomater.

Får positivt hög puls i vardagen av: Att träffa så mycket olika människor, varje dag, skratta tillsammans med någon, lyssna på bra musik. Känna solen som värmer och mycket mer.

Får negativt hög puls i vardagen av: När jag är för mycket tidsoptimist.

Har du förberett dig på något sätt inför Vardagspuls? Nej kastar mig ut i det! Har massor av ämnen som jag vill blogga om.

Om din mamma skulle beskriva dig hur skulle hon göra det? Snäll, glad och glömsk.

Vilken är den vanligaste förändringen i tillvaron som ger snabb och bra effekt? Lägg dubbelt så mycket grönsaker på tallriken som du brukar och jag pratar inte om isbergsallad, gurka och tomat.

När du går och handlar inför veckan vad är det som alltid slinker med? Någon god ostbit.

När du ska lyxa till det lite vad gör du då? Bjuder in familj och vänner, lagar god mat – gärna plockmat och njuter av stunden.

Om du var folkhälsominister vad är det första du skulle göra då? Använda mycket mer resurser på att arbeta preventivt när det gäller barn och ungdomar och hur de mår, äter och rör på sig.

Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost Bild: Johnér

Kan tarmbakterierna hjälpa dig att hålla vikten?

Publicerat: 2015-09-03   |  Jeanette Steijer

Ja vi får väl se i framtiden vad forskningen kommer att visa. Helt klart är att vår tarmflora spelar en större roll för vår hälsa än vad vi tidigare har trott.  Bakterierna i tarmen utgör runt ett helt kilo av en vuxen människas kroppsvikt och för att vi ska må bra, måste det finnas en rik variation och en balans mellan bra och dåliga bakterier. Detta börjar uppmärksammas mer och mer och nya rapporter kommer om våra magbakteriers betydelse för utvecklande av olika sjukdommar.

Häromdagen läste jag en ny intressant studie från Göteborgs Universitet där man sett att tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter (här var det ister) utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen.

Lång historia kort: Forskarna planerar nu ytterligare studier med förhoppningen att samma resultat ska kunna upprepas hos människor. "Våra resultat pekar på att en kost med nyttiga fetter, i kombination med så kallade probiotiska bakterier, skulle kunna minska risken för metabola sjukdomar hos människor" säger Professor Fredrik Bäckhed från Sahlgrenska.

Tummen upp för forskning som riktar in sig på mat och inte bara läkemedel!

Må gott!