Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost Bild: Johnér

Kan tarmbakterierna hjälpa dig att hålla vikten?

Publicerat: 2015-09-03   |  Jeanette Steijer

Ja vi får väl se i framtiden vad forskningen kommer att visa. Helt klart är att vår tarmflora spelar en större roll för vår hälsa än vad vi tidigare har trott.  Bakterierna i tarmen utgör runt ett helt kilo av en vuxen människas kroppsvikt och för att vi ska må bra, måste det finnas en rik variation och en balans mellan bra och dåliga bakterier. Detta börjar uppmärksammas mer och mer och nya rapporter kommer om våra magbakteriers betydelse för utvecklande av olika sjukdommar.

Häromdagen läste jag en ny intressant studie från Göteborgs Universitet där man sett att tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter (här var det ister) utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen.

Lång historia kort: Forskarna planerar nu ytterligare studier med förhoppningen att samma resultat ska kunna upprepas hos människor. "Våra resultat pekar på att en kost med nyttiga fetter, i kombination med så kallade probiotiska bakterier, skulle kunna minska risken för metabola sjukdomar hos människor" säger Professor Fredrik Bäckhed från Sahlgrenska.

Tummen upp för forskning som riktar in sig på mat och inte bara läkemedel!

Må gott!