Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Pasta och kyckling med rosmarin Bild: Jeanette Steijer

Mat på fat

Publicerat: 2015-05-30   |  Jeanette Steijer
Kategori: Hälsa
Att servera hela middagen på ett stort fat har blivit en återkommande favorit hemma hos mig. Ser så inbjudande ut! I torsdags var det dags igen. Brorsdottern med pojkvän och sönerna på middag – 4 hungriga, unga människor och jag. Det ska vara gott, gå fort och finnas tillräckligt!

 

För ett par år sedan så köpte jag Jamie Olivers kokbok ” Middag på 15 minuter” och det har varit en klar favorit sedan dess. Nu är Jamie Oliver ibland mycket generös med olivolja, grädde och ost i sina recept men i denna bok har han jobbat med en nutrionist. Hans grundtanke med denna bok var just vardagsrecept med riktigt god mat, som går snabbt och även är okej med tanke på kalori-innehåll.  Det är inte låg-kalori recept men de håller sig på en acceptabel nivå och inspirerar framförallt till att laga mat med fräscha, rena råvaror och härliga smaker. I ärlighetens namn ska tilläggas att även en van matlagare har svårt att laga recepten på 15 minuter men tar det 30 så må det vara hänt tycker jag. Allt som jag lagat från denna bok har blivit med beröm godkänt av min hårda hemmajury.

Denna kväll blev det en rätt som heter ”Pasta Pesto – Vitlök och rosmarinkyckling”. Kort beskrivet består den av bred pasta (klippta, färska lasagneplattor), en hemmagjord pesto, kycklingfiléer som steks med rosmarin, chili och vitlök. Man vänder ner lätt kokta gröna bönor, massa färska spenatblad, halva körsbärstomater och peston i den kokta, avrunna pastan.  Värmer upp igen och smakar av med salt och peppar. Välter upp allt på ett stort fat, kycklingfiléerna på toppen, river lite permasanost över och strösslar basilikablad till sist.

 Vill man dra ner på kalorierna så tar man inte så mkt pasta men desto mer grönsaker. Jag blandade även i sockerärtor och färsk, grön sparris. Toppbetyg även denna gång!

 Må gott!