Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Vardagspuls om barn som inte äter Bild: Vardagspuls

När barn inte äter

Publicerat: 2016-03-17   |  Jeanette Steijer

I tisdags var jag med i Vardagspuls och pratade om barn som inte vill äta och hur man gör som förälder då. Ofta handlar det om att vi som föräldrar är oroliga och för oroliga vilket kan skapa tjat och dåliga cirklar. Vi måste se till att det inte blir en kamp vid matbordet varje dag. När det är sagt så tror jag fortfarande att det är viktigt att vi som föräldrar är tydliga vilka regler som gäller vid matbordet. Att vi alltid är förebilder för hur och vad man äter. Att vårt ansvar ligger i att skapa förutsättningarna till bra måltider både vad det gäller maten men även att miljön.

Är man orolig för sitt barns ätande vill jag tipsa om en fantastisk bra bok ”När ditt barn inte äter” av logoped Kajsa Lamm Laurin. Hon är specialiserad på detta och har mycket erfarenhet inom området.  Så i den boken finns stöd både till föräldrar men också till alla som jobbar med barn med denna problematik.

Vi pratade även lite om en ganska ny diagnos ARFID (Avoidant/Restrictive food intake disorder). Problemet har ju förstås funnits längre men man har inte haft någon egen diagnos på dessa barn och vuxna. Den handlar om ett extremt selektivt ätande som oftast visar sig ganska tidigt i barnens liv och kan ge allvarligare konsekvenser i form av näringsbrister eller att barnet inte följer sin vikt- och längdkurva. Se inslaget och läs mer om ARFID här

I gårdagens program pratade även Vardagspuls Psykoterapeut Louise Hallin om det här med barns skärmtid vilket är ett ämne som även påverkar matsituationer och vilka regler vi ska ha runt matbordet. Se gärna inslaget om du inte gjort det då hon presenterar såååå många sanningar i det korta inslaget bl.a.:

  • Barn under två år ska ej tillbringa tid framför en skärm - punkt!
  • Barn mellan 2-7 år kanske en timme om dagen
  • 7-11 år max tre timmar om dagen

Det finns inte så mycket forskning ännu omkring hur detta kommer att påverka våra barn och ungdomar på lång sikt med all den skärmtid som många har. Hur kommer det  t.ex. förändra oss som sociala varelser om vi hellre sitter och tittar ner i en skärm när vi äter än interagerar med dem vi har runt omkring oss just här och nu? Vi vet även att hjärnan behöver registrera det vi äter och inte vara upptagen av så mycket annat för att t.ex. registrera mättnad effektiv. Det finns många anledningar till att lägga bort skärmarna vid måltiderna.

Här tror jag vi som föräldrar har en jättestor utmaning att våga vara just föräldrar och sätta gränser, bestämma och genomföra! Även om man har ett barn som inte äter så är det inte lösningen att låta barn äta framför en skärm för att distrahera från ätandet – det är fel väg att gå.

Må gott!