Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

julbord Bild: Arla Köket

Så äter du julbord utan att gå upp i vikt!

Publicerat: 2015-12-02   |  Jeanette Steijer
Kategori: Kost

Julen är den tid på året som de allra flesta förknippar med mat – mycket mat och i lång tid! Hela december har en tendens att bli ett stressande, pepparkaksknaprande, glöggande och julbordsätande om man inte ser upp!  Sen avslutar vi med ledighet och… mera mat!! :-) Inför alla julborden gäller det att ha en strategi om man vill tänka på att det inte ska bli för mycket och det är den samma som när du alltid närmar dig en buffé:

  • Gå ett varv runt hela bordet och gör dig en uppfattning av vad som finns.
  • Välj sedan det allra godaste och bästa som du absolut måste smaka.
  • Ta en liten tallrik – ta lite, lite av varje sak.
  • "Svält "dig inte innan!
  • Ät långsamt och njut!

När vi presenteras för en buffé och ett överflöd av mat slår reptilhjärnan till och vill ha ALLT! Så min strategi när jag närmar mig alla julbord och buffér är att alltid först scanna av hela urvalet. Slå en lov runt alla faten och kolla in vilka saker du absolut vill äta.  Välj bara det allra godaste – det bästa du ser på buffén och det du absolut inte kan undvara.  Ta mindre av det där som bara fyller som bröd eller massa potatis (det kan man äta hemma) och satsa hellre på de fina proteinerna – skaldjuren, sillen, laxen, fågel eller kött. Har man turen att hitta några spännande grönsaksrätter, hemlagad rödkål, eller en god grönkållsallad så kan det vara värt att prova och balansera måltiden lite. Här gäller det att ta på sig ”snålhatten” och tänka: jag ska äta det bästa (inte det mesta) för pengarna!!

Lassa inte på tallriken utan gå hellre fler gånger så hinner hjärnan också med att signalera mätthet innan du har ätit allt för mycket. Ta mindre tallrik om det finns.  Svält dig inte hela dagen för att kunna äta julbord. Ät som vanligt den dagen så blir det lättare att bevara fattningen inför all mat. Då kan man hellre hålla igen en eller ett par andra dagar den veckan för att ha lite tillgodo på pluskontot.

Till sist: Ät långsamt och njuuut av det du äter.

Må gott!