Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Matlåda, storkok Bild: Jeanette Steijer/Johnér

Så mycket sparar du med matlåda

Publicerat: 2015-10-26   |  Jeanette Steijer

Nämnde i tisdagens inlägg när vi pratade om hushållsekonomi att jag har en ung vännina som är expert på matlådor. Hon lagar varje söndag till hela veckan och då i stort sett alla måltider – så då kan det se ut som på bilden till vänster!

Min kompis tränar väääldigt mycket och är noga med vad hon stoppar i sig. Fördelarna med hennes metod är ju att det inte blir något spill när hon handlar utan allt lagas upp på söndagen. Hon vet exakt vad hon stoppar i munnen och handlar och lagar det mesta en gång i veckan. Hon tipsade om att även om man inte vill gå ”all in” som hon gör så kan en bra idé vara att förbereda veckans grönsaker som ska tillagas genom att skala, hacka osv. och lägga i zip-påsar eller lådor så det är lätt att tillaga till kvällens middagar.

Bodil Hallin, familjeekonom som var med i tisdagens program har också en fin uträkning som kanske kan inspirera till fler matlådor:

– Jag brukar räkna med att man sparar ihop ungefär 50 kronor per dag på matlåda. En lunch ute kostar ungefär 75 kronor, och för 25 kronor kan man få en vettig matlåda, säger Bodil.

Så om man arbetar ca 46 veckor om året, fem dagar i veckan så innebär det i slutändan att man sparar över 11 000 kronor om året på att laga sin egen lunch – varje dag!

Så har du tid och möjlighet laga gärna på söndagen i lugn och ro till veckans lunchlådor eller laga alltid extra när du lagar middagar under veckan till matlåda nästa dag.

11 000 riksdaler….:-)

Må gott!