Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Jeanette Steijer

Så slänger du mindre mat!

Publicerat: 2015-11-18   |  Jeanette Steijer

I tisdagens program var jag med och pratade om det här med hur vi ska förvara mat och undvika att slänga för mycket mat. Jag tänker också att det i dessa miljömedvetna tider är ett bra ställe att starta om man vill tänka både på miljön och ekonomin. I genomsnitt slänger och häller varje svensk ut 107 kg mat och dryck varje år. Det är ju en hel del! Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och ekonomi. Ett stort resursslöseri - helt i onödan.

Vi kastar främst:

  • Mat med utgången bäst före-märkning.
  • Överbliven mat för att vi lagar för mycket.
  • Frukt och grönsaker, främst potatis.
  • Pasta och ris, mjölk, fil och yoghurt.

Så några tips för mindre mat i soporna:

  1. Maten håller längre än du tror. Smaka och lukta och titta sedan på bäst före-datum.
  2. Planera dina inköp bättre och veckohandla gärna.
  3. Undvik storförpackningar av färskvaror om du inte vet att du skall tillaga fort.
  4. Laga lagom mycket mat och frys in resterna.
  5. Gör matlådor av överbliven mat.
  6. Förvara matvarorna vid rätt temperatur. (Kylskåp 4-5 grader)
  7. Bäst före-dag: avser främst smak och konsistens. Skall hålla ytterligare en tid om det förvaras rätt.
  8. Sista förbrukningsdag: Strikt datum för när varan kan bli dålig. Gäller känsliga livsmedel som köttfärs, rå korv, färsk fisk, kyckling och kyld färdigmat.

Titta gärna på inslaget för mer tips och läs frågor och tips från tittarna.