Jeanette Steijer
Jeanette Steijer

Jeanette Steijer är dietist med expertis inom mat och hälsa. Här bloggar hon om bra mat för dig som vill äta sunt och hålla formen.

Vinterlandskap Bild: Pixabay.com

Ta med julmaten på utflykt

Publicerat: 2015-12-24   |  Jeanette Steijer

Först och främst en riktigt God Jul till dig som läser detta. Hoppas du firar den precis så som du vill med nära och kära eller i självvald enskildhet – eller kanske lite av båda. Hoppas att du kan koppla av och njuta av ledighet och släppa lite krav och måsten.

Ett tips jag gärna vill dela med mig av är att under juldagarna klä på sig det skönaste, tillräckligt varma kläderna du har och vara ute i naturen! Kom ut och andas in frisk luft, bli lite svettig med rask gång, bestig en kulle till finaste utsiktstället eller lek med barnen i skogen. Varför inte flytta ut en av julmåltiderna till vacker natur nära dig och njuta av omgivningarna?

Packa ryggsäcken med goda mackor gjorda på rester av julmaten. Det kanske finns skinka, köttbullar eller lax kvar och av det kan du göra världens godaste wraps:

Julens restwraps:

  • Ta ett tortillabröd, bred på lite senap eller färskost, lägg på några salladsblad för saftighet och vad du har kvar av t.ex. grönkåls-, rödkåls- eller rödbetssallad.
  • Variera sedan med lax, halva köttbullar, skinkskivor eller annat du gillar. Detta kan förstås varieras i det oändliga. Har du lite pepparotsvisp kan det smaka extra gott till laxen eller kanske en liten rest av gravlaxsåsen.
  • Vik ihop till en wrap och packa in i folie eller ännu smartare använd ett melittafilter som min kollega tipsat om tidigare till varje wrap så har du droppfångare.

Lite varmt i termosen och off you go!

Riktigt God Jul!