Leila Söderholm vardagspuls blogg
Leila Söderholm

Leila Söderholm är hälsoinspiratör och personlig tränare. Här bjuder hon på sina bästa knep för att få in träning i vardagen.

Leila gör två olika övningar, för att bättre hantera stomipåsen Bild: Fanny Oldenburg

Vilken tur att hjärnan är så lättlurad

Publicerat: 2016-02-15   |  Leila Söderholm

Det var något fel på min stomi så den lossnade hela tiden vilket gjorde att jag blev fånge i min egen kropp. Jag kunde inte röra mig. Min urinblåsa hade skadats under operationen så jag var tvungen att lära mig att föra in en kateter i urinröret och tappa mig själv var 3:e timme. 

Trots att jag nu visste att jag hade mycket bättre odds att överleva så var det en tung period då jag inte kunde röra mig alls. Jag var fast i en fåtölj i mitt vardagsrum och kunde knappt krama mina barn ordentligt. Är man som jag van att springa omkring i skogen och använda kroppen så kunde det i perioder kännas extremt tungt. Vilken tur att jag hade koll på hur lättlurad hjärnan är. Jag talade om för hjärnan att allt var som vanligt och så fingerdansade jag så att hjärnan trodde att jag var på dansgolvet och då fick jag hormonpåslag som gjorde mig glad och pigg. 

Jag satte upp mål som att gå till brevlådan, att ställa mig upp och sätta mig ner 50 gånger på en dag, att lyfta mina armar rakt ut åt sidorna 50 gånger och att dra en handduk bakom nacken 50 gånger. Fantastiskt vilket resultat jag fick av det. Trots att jag var väldigt dålig så fick jag ny energi. 

Under 2 år så opererades jag 4 gånger, jag hade stomi i 2 omgångar, min tarm brast och jag var tvungen att ta bort livmoder och äggstockar eftersom de blev skadade. Trots detta så kändes allt ändå positivt, jag fick ju leva. Jag kände också att jag satt i förarsätet, jag gjorde planer och satte upp mål och visste hela tiden vad jag strävade efter. Att bara vara sjuk vägrade jag även om det kroppsligt inte gick att vara annat ibland. 

Nu har det gått 2½ år sedan min sista operation och jag hoppas att allt håller så jag slipper fler ingrepp. 

Att ha en stark kropp och en hjärna som är van att kämpa har varit avgörande för mitt tillfrisknande. Jag vet hur det känns att streta i motvind och kämpa vidare trots att kroppen säger nej. Det hade jag en enorm nytta av. Jag vet att jag blir pigg av att röra på kroppen även om det inte känns så för stunden. Idag mår jag väldigt bra, även om jag har problem med magen ofta så låter jag det inte påverka mig, jag är bara glad över att jag är här. Jag har ju vunnit högsta vinsten!

1 av 3 får cancer så det påverkar oss alla genom livet på ett eller annat sätt. 

Kramar från Leila!