Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Bakning - perfekt aktivitet för de som väntar

Publicerat: 2015-07-14   |  Mamma-bloggen

Känner mig lite ensam om att njuta av det svala och behagliga sommarvädret, men värmeböljan var verkligen ingen hit för mig som höggravid. Nu är jag hemma med min 4-åring och det ställer krav på aktiviteter, i alla fall om det inte ska bli TV och ajpadd för hela slanten.

 

Den bästa aktiviteten tycker jag är bakning! Inte så tungt och lagom långa arbetspass för både en höggravid och en 4-åring. Än så länge har vi hunnit med att baka frallor – ett roligt recept med kikärtor i som gör dem mer proteinrika, men som inte känns på smaken. ICA har exakt samma recept, men jag tog det ur boken Brödglädje som jag hittade i min bokhylla. Jag tog en burk kikärtor, 4 dl vatten, 3 dl rågmjöl, ca 10 dl vanligt vetemjöl och 25 g vanlig jäst, i övrigt som receptet. Degen fick jäsa en timme första omgången.

 

Det är nog mitt bästa baktips – mindre jäst och längre jästid. Även vanliga kanelbullar bakade jag med 25 g jäst per 5 dl mjölk, 150 g smör, rejäl bearbetning av degen och en timmes jästid. Dottern höll för öronen de 5 minuter assistenten gick. Jag kör med farmors gamla Bosch från sent 60- eller tidigt 70-tal. Den funkar riktigt bra, utom möjligen just det där med ljudet. Å andra sidan har aldrig använt någon ny assistent så jag vet inte om de är bättre. Degen blev i alla fall perfekt!

 

Dottern bakade ut minibullar som hon bjöd en kompis på. Det är mycket roligare att få äta tre bullar än en!