Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Bästa sättet att introducera gluten till din bebis

Publicerat: 2015-12-14   |  Mamma-bloggen

På nätet finns det många olika idéer om hur man ska börja med gluten till sin bebis, en del bra idéer och en del mindre bra. Eller, snarare börja med mat som innehåller gluten. Man äter ju inte glutenet i sig utan vete, råg eller korn som innehåller gluten.

 

Livsmedelsverket rekommenderar att man börjar med gluten efter 4 månaders ålder men före 6 månaders ålder, helst samtidigt som man ammar. Samtidigt finns det forskning som visar att det inte gör någon skillnad om man börjar vid 4 eller 6 månader för hur många som blir glutenintoleranta ens hos barn med hög risk (t ex glutenintoleranta föräldrar). Det finns också en annan studie som visar att det inte gör någon skillnad att börja vid 12 månader heller. På Celiakiförbundets hemsida skriver en forskare att dagens kostråd ändå är den bästa tillgängliga kunskapen idag och att andelen barn som blir glutenintoleranta har gått ner sen detta rådet började gälla. Tyvärr hjälper det kanske inte högriskbarnen, men för oss andra funkar det förhoppningsvis bra.

 

Hur ska man då göra för att följa rekommendationerna?

Ja, nr 1 är att vänta med mat med gluten tills barnet är 4 månader. Om det är något som forskarna verkar eniga om så är det att det inte är bra att börja tidigare. Fördelen med att inte vänta till efter 6 månader är att man då troligen måste öka mängden mycket snabbare för att bebisen inte är nöjd med bara bröstmjölk längre. Nr 2 är att börja med något som innehåller väldigt lite gluten och sen långsamt öka mängden.

 

Det jag däremot tycker är lite märkligt är att Livsmedelsverket rekommenderar att bebisarna får munsbitar av vitt bröd eller smörgåsrån. Både vitt bröd och smörgåsrån är baserade på vetemjöl och innehåller mycket gluten. Ska barnet få börja med en riktigt liten mängd gluten är det i princip en pytteliten brödsmula eller en liten bit smörgåsrån. Och hur kul är det att få?

 

Det tredje de rekommenderar är en liten sked gröt. Det är lättare, särskilt barngröt som ju är specialanpassad för bebisar och har en anpassad mängd gluten. Själv valde jag en mild havregröt som innehåller lite vetemjöl.

 

Följ inte recepten på förpackningen – då blir det mycket gröt att kasta! Värm istället lite vatten och droppa det ner i en tesked grötpulver och rör om tills du fått en lagom grötig konsistens. Jag började som med de andra smakproverna med att ge knappt en babysked första dagen. Skillnaden mot allt annat han har smakat var att i princip allt gick ner! Gröt är gott helt enkelt!

 

Nu kommer han att få gröt varje dag. Jag kommer att långsamt öka mängen så att han efter 3-4 veckor kan äta en liten portion  (av 2 msk pulver). Först därefter kommer han att få bröd eller rån.