Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Vem orkar le mot sin bebis i 10 timmar..?

Publicerat: 2015-10-28   |  Mamma-bloggen

Veckans mammadiskussion har handlat om att man inte ska sitta med mobilen vid amning. Läser eller lyssnar man på mediadebatten låter det som att man hela tiden, vid varje amning, måste titta på sitt barn, annars kommer det inte att knyta an till en.

 

Det känns som att det alltid finns en vilja att skuldbelägga mammor, speciellt nyblivna sådana.
Räknar man ihop amningstiden är det flera timmar per dag, för en del 8-10-12 timmar. Är det ens möjligt att harmoniskt sitta och le mot sitt barn under så lång tid varje dag? Jag klarar i alla fall inte av det.


Jag ammar dessutom:
1) alltid med en sjal över barnet när jag inte är i hemmet
2) ofta med en tröja som hamnar över barnets ögon
3) varje natt flera gånger och somnar i princip varje gång
4) och ofta händer det att jag läser en bok, tidning eller i mobilen, kollar på TV och äter samtidigt som jag ammar.
Och ändå tycker jag att jag har bra kontakt med mitt barn! Jag tittar till då och då (utom när jag sover förstås), det kanske räcker?

 

De första veckorna krävde förstås ett mycket mer koncentrerat ammande för då funkade det ju inte riktigt, men sen? Jag har hellre ögonkontakt med mitt barn vid blöjbyten eller när han vill titta på mig och ”prata med mig”, än när han blundar eller tittar rakt in i mitt bröst och är fullt upptagen med att äta.

 

Genom att göra något annat samtidigt kan jag hålla humöret uppe och förhoppningsvis ändå få en bra anknytning. Det verkar ändå som att det har gått ganska bra med 4-åringen så jag är inte så orolig. 

Tyvärr verkar det, vilket inte är alls ovanligt, som att media har hamnat en bit ifrån intentionen hos dem som larmade från starten.

 

Barnmorskorna på de norska sjukhusen pratade om de första dagarna och inte hela amningsperioden. I den svenska rapporteringen har fokus legat på hela amningsperioden, men i en krönika i Borås Tidning uttalar sig amningsexperten Lina Palmér så bra. Hon ”tycker att det är synd att budskapet förs fram i form av pekpinnar. Hon lägger i stället ett större ansvar på vårdpersonalen att informera de nyblivna föräldrarna om varför det för amningens skull är så viktigt med hud mot hud-kontakt de första timmarna och dygnen efter förlossningen. ”

 

De mammor som kommer efter oss har vuxit upp med ständig uppkoppling. Det kommer inte att funka att säga ”lägg bort mobilen” om det inte finns en stark motivering till varför. Eller så hinner tekniken lösa detta problem med Google glasses eller något annat som vi ännu inte sett!

 

MER:

En snabb titt i mobilen snor mer fokus än du tror