Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Kolmården och Bamses värld med liten bebis och barn

Publicerat: 2015-08-15   |  Mamma-bloggen

Vi har mest hållit oss hemma i sommar, men en resa till Kolmården med mina föräldrar och min bror och hans familj blev det i veckan för att fira min pappas 70-årsdag. 6 vuxna och 5 barn; 10, 8, 6, 4 år och Lilleman då, 3 veckor. Ett mycket bra resmål för alla åldrar skulle jag säga, speciellt som vädret var så där alldeles lagom varmt (20-25 grader) och soligt.

Fördelen med Kolmården är att det verkligen är förberett för barn; barnmenyer, barnanpassade lekgrejer för olika åldrar och många toaletter och skötbord. På Bamses värld har alla toaletter skötbord (!) och där finns också ett litet amningsrum.

Nackdelarna för en familj med olika stora barn är att det i t ex Bamses värld inte finns en enda bänk att sitta på, för att vila, amma eller bara vänta på resten av familjen. Då är man hänvisad till restaurangens utebord och får ha telefonkontakt med familjen. Lite trist för mig, men tur att vi var många! Även i andra delar är det väldigt få bänkar för den med trötta ben, utöver just serveringsområdena. Jag har lite svårt att förstå varför. Det är ju inte bara nyblivna mammor som behöver sitta ner då och då?

På vissa visningar t ex sälshowen, får man inte ha vagnen med. Men när läktaren är i direkt solljus och skuggplatserna få så funkar det inte riktigt med en liten bebis. Att parkera vagnen vid barnvagnsparkeringen några hundra meter bort är ju inget alternativ. På andra saker, som linbanan och delfinshowen kan man bära eller ta med bebisen i mjuklift eftersom det är i skugga eller inomhus.

En sak som kan vara bra att tänka på är att halvstora barn, 4-5-åringar antingen behöver ha starka och uthålliga ben eller starka och uthålliga föräldrar som orkar dra en vagn eller bära. Kolmården är stort, med (för barn) långa avstånd och många backar. För oss gick det bra, men det var mycket tack vare de stora idolerna - kusinerna - som hon vill orka och göra samma saker som!

Vad tyckte barnen var bäst då? 10-åringen tyckte linbanan var fantastisk och hann med tre turer på två dagar. 8- och 6-åringen röstade för Sjörövarskeppet som de åkte sex gånger i rad! 4-åringen grät och pratar varje dag om att hon var för liten för att få åka den (längdkravet är 120 cm). 4-åringen älskade däremot Bamses värld och attraktionerna där. Det gjorde alla barnen, liksom Barnens lantgård. De vilda djuren då? Jo, de var fina, roliga och lite spännande t ex med tigrarna som var precis på andra sidan glaset i sitt hägn, men det var inte de som nämndes mest, tyvärr.