Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

träning blogg mamma-träning Vardagspuls Bild: Johnér

Mammaträning mot mammamage

Publicerat: 2015-09-30   |  Mamma-bloggen

Det börjar bli hög tid för mig att komma igång med träningen igen efter förlossningen. Drygt 2 månader har gått och jag har inte ont. Förra gången gjorde jag fel tror jag och drog igång lite för snabbt med ”vanlig” träning som situps, plankan etc. Det resulterade i pyramidmage dvs när jag spände magen fick jag en upphöjning mitt på och svaga inre magmuskler. Efter ett par år försökte jag reparera detta och laddade ner Katarina Woxneruds app Mammamage. Lite för sent och lite för lite kanske, för det gav inget större resultat den gången. Nu har jag chansen igen så jag ligger på golvet med knäna uppdragna och lyfter 50% av huvudets vikt (hur gör man det egentligen?) i korta intervaller. Okej, jag har bara gjort det två gånger hittills men i alla fall. Jag hade kanske behövt vara med när Katarina gästade Vardagspuls i våras och visade några övningar för att få den rätta motivationen...

Igår var jag inne i en bokhandel och mina ögon föll på Lofsans nya bok Mammaträning. Hon ser ju ut som att hon har gjort rätt och jag bläddrade lite försiktigt i den. Två ”tränare” måste ju vara bättre än en tänkte jag och slog till. Jag ska öppna den snart!

Målet för mig med min träning är framförallt att komma i mina gamla jeans, få tillbaka min grundkondition och slippa den där mammamagen som Katarina Woxnerud beskriver så bra. För att komma dit har jag en ambition att göra  magövningar varje dag, gå minst en timme (alternativt gräva i trädgården, städa eller nåt annat aktivt) samt cykla till dagis (4x2,5 km). Cykling med två barn i cykelvagn är kanske inte det bästa för att inte spänna de yttre magmusklerna för mycket, men bil är trist och det tar mycket tid att gå eller försöka tajma bussen halva vägen.

Hittills har det inte gått så bra med den dagliga ambitionen men jag fortsätter tänka att jag ska, varje dag! Jag återkommer med rapporter helt enkelt.