Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Några tips för bebisens första smakprover

Publicerat: 2015-12-02   |  Mamma-bloggen

Jag hade ett ambitiöst upplägg för hur jag skulle introducera vanlig till min 4 månaders bebis (se gärna mitt förrförra inlägg). För ambitiöst skulle det visa sig! Det beror delvis på glömska, även min dotter var relativt skeptisk till mat i början och hade svårt att få ner det. Delvis beror det väl på önsketänkande; klart att han ska bli glad när han får smaka något nytt! Speciellt som han sitter och ser så sugen ut när vi äter, men njae, så var det inte riktigt...

 

Jag började med morotspuré, vilket direkt fick sonen att se skeptisk och förvånad ut. Inte så konstigt i och för sig när det enda man tidigare fått på sked är D-vitamin som inte smakar någonting. Han hade också svårt att få purén bakåt i munnen, dvs det mesta rann ut igen. Nu har vi hunnit igenom potatismos, majs- och sötpotatispuré, banan och blåbärssmoothie. Allt har varit mer uppskattat än moroten trots att den var blandad med bröstmjölk de två första dagarna. Ändå är det mest tuggande på sked och ett verkligt smakande och inget som i någon högre grad når magen. 3 babyskedar har vi inte kommit upp i än, snarare 5-6 fjärdedels babyskedar.

 

Några tips:

- ta upp ett par tsk puré på ett kaffefat eller i en kopp. Har du mer så kyl en eller två liknande portioner till direkt. Frys resten om det finns mer. Släng allt som varit framme på bordet.

- använd en babysked, prova att lägga lite längst fram på skeden och peta in eller att ha lite i botten på skeden och låta babyn suga på skeden en lång stund.

- vänta länge mellan varje tugga.

- var beredd på att det rinner ut igen. Haklapp och torktrasa är bra att ha till hands.

- rumstempererad mat är bättre än kylskåpskall.

- följ gärna Livsmedelsverkets råd om att låta bebisen smaka på mat som du själv äter. Jag har tyvärr bara lyckats göra potatismos som jag har tyckt var lämpligt för en bebis att smaka på, men det kan ju variera.