Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

Spjälsäng oanvänd Bild: Annika Strömberg

Nyfödda använder inte allt man tror...

Publicerat: 2015-09-10   |  Mamma-bloggen

Eller, föräldrarna till nyfödda använder inte allt de tänker kommer användas direkt när de kommer hem från BB och ofta därefter. Här är en liten lista på saker vi inte använt de 6 första veckorna:

 

- Badbaljan! Än så länge har vi bara kört några avduschningar i badkaret efter ”olyckor” på skötbordet och helkroppsavtorkningar med blöt tvättlapp. Vatten är bäst på nyfödingar! Men jag lovar att han ska få ta ett riktigt bad snart.

- Tvål, schampo, puder, krämer, etc är jag inte så mycket för till nyfödda. Lite babyolja har använts men det är också alt. Om man skickar efter någon baby box och registrerar sig på t ex Libero club får man lite gratisgrejer. Vi klarade oss långt på dem med första barnet och det blir nog samma med tvåan.

- Spjälsängen! Den står och samlar damm, oanvänd. Den lille sover i sitt babynest mellan oss i dubbelsängen, eller växelvis på min högra och vänstra sida beroende på var han ammade senast och hur vi somnade. Det funkar bra än så länge, men när han inte ammar på natten längre så hoppas jag att han kan sova i sin egen säng, helst hela natten, men det är förmodligen en önskedröm. Det är fortfarande en bra natt när inte 4-åringen kommer och vill ha sällskap.

- Leksaker (till vagnen/spjälsängen/mobiler/gosedjur/snuttefiltar). Och det har vi en hel massa det med förstås, men hittills har han varit nöjd ändå så jag har inte tagit fram något, men nu kommer de nog snart fram.

- Bärsele. Börjar det också bli dags för. Det är väl som med leksaker; hittills har det varit okej att sitta i babysittern eller ligga på golvet eller i vagnen och titta på, men nu vill han vara med och då behövs en bärsele. Vi har en Babybjörn som jag tycker funkar bra men jag har inte provat något annat.

- Napp. Men han äter upp sina händer så jag börjar snart. Jag vill minnas att storasyster var 3 månader innan hon fattade grejen med napp, men sen var det en kär ägodel tills vi övertalade henne att sluta strax efter 3 års ålder.

 

Men, inom ett par veckor tror jag att vi kommer att ha använt allt av det ovanstående, utom möjligen nappen, så de samlar inte damm helt i onödan!