Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: www

Privata BB Stockholm vs det allmänna SÖS

Publicerat: 2015-08-08   |  Mamma-bloggen

Jag fick en fråga om vad jag tyckte om BB Stockholm. Det känns som att man bara hör att "alla" som har varit där har varit sååå nöjda och att man därför känner att man ska välja det privata alternativet framför något av de landstingsägda, alternativt att man känner en sorg för att man inte har möjlighet att välja eller fick komma dit.

För mig kan jag inte säga att det var några direkta positiva fördelar med BB Stockholm gentemot SÖS (Södersjukhuset) där jag var förra gången. Inte så att det var sämre heller, men framförallt är det ju personalen som påverkar omdömet och den var mycket bra på båda ställena. Nu var vi i 5 dagar på SÖS, dessutom över en helgdag, så vi hann avverka många skift med barnmorskor och undersköterskor, men så funkar det ju i all vård och omsorg. Jag skulle dock säga att alla vi mött har varit fantastiska – intresserade, stöttande och otroligt tålmodiga.

Maten var också relativt lika. På SÖS serveras lunch och middag lagad på sjukhuset på vissa tider, medan man på BB Stockholm får micra en låda själv vid lunch- och middagstid. Frukost och fika hämtas i ett fikarum och lite står alltid framme, det är lika på båda ställena. Möjligen att BB Stockholm har fler familjerum, medan man på SÖS inte kan garantera det, speciellt inte till omföderskor. Dock vet jag inte hur de gör med snittade mammor, för det går åt betydligt mer personalresurser till en ensam mamma som inte kan göra något själv än om hon har någon med sig. Det är ju dock svårt att säga att alla pappor/partners ska få en säng när det är mammor som får ligga i något undersökningsrum eller liknande för att det är helt fullt överallt. Det är en svår avvägning!

Om det var något som var sämre med BB Stockholm så var det att man inte fick ta emot besök från någon annan än syskon. Det är ju få syskon som kan ta sig dit för egen maskin så det betyder att mormor och morfar snällt får stå ute i korridoren och vänta tills besöket är över. Där var man inte riktigt lika restriktiv på SÖS utan vi fick ta emot ett par besökare. Väldigt snällt för mig som var mer eller mindre sängbunden hela tiden!

En annan sak vi upplevde som sämre var att de var lite snåla på BB Stockholm. På SÖS låg det blöjor, tvättlappar, bodies och mössor i skötbordet på rummet och det fylldes på när det tog slut. På BB Stockholm delar man visserligen ut en Babybag, men det är ju sponsorfinansierat och betalas inte av vårdenheten. Tur för oss dock eftersom vi inte hade en enda blöja med oss! Men allt vi frågade om, från en extra amningsnapp till ett par kompresser(!) att lägga i behån eftersom brösten droppade, glömdes bort och nämndes aldrig igen. Lite trist! Torra, mjuka tvättlappar hade vi uppskattat. Det är inte kul att torka bort barnbeck från en nyfödings lena rumpa med toapapper eller rivigt handtorkpapper!