Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

Ägg- och falafelmacka Bild: Annika Strömberg

Så fixar du en snabb, varm lunchmacka

Publicerat: 2015-10-22   |  Mamma-bloggen

Min ambition är att äta lagad lunch varje dag, men det funkar inte helt. Det blir lätt kaffe och mackor även till lunch, gärna med ena foten på babysittern och sjungandes något om spindlar, lamm eller en liten snigel. Nu är det egentligen inget större problem med att äta mackor flera gånger per dagen om man tänker på några saker:

- variera pålägget,

- lägg till frukt & grönt på eller bredvid mackan

- det behövs en rejäl macka för att bli mätt

 

Så här på höstkanten vill jag gärna ha varm mat också och min favorit just nu är därför en supersnabb ägg- och falafelmacka som jag steker i stekpannan. Två rejäla skivor surdegsbröd som steks i lite smör- och rapsolja, ett stekt ägg, några falaflar (perfekta att ha på lut i frysen), romansallad och lite mangocurrysås. Några tomater till och ett äpple efter så blev det en hyfsad lunch både näringsmässigt och energimässigt.

 

Jag länkar till några andra bra lunchmacketips. En pizzamacka, en klassisk köttsmörgås och en macka med kyckling och bönor som egentligen ska serveras kall, men den passar bra med varmt bröd och varm kyckling också.

 

Om du som jag inte har något mackjärn så får du improvisera lite med stekpannan istället. Ta gärna ett grövre bröd och komplettera med grönsaker till. Skala en morot om det inte finns något annat. Eller gör en liten salsa på tomat, avokado, majs och svarta bönor med lite vinägrett på om du har mer tid och energi. Den håller ett par dagar i kylen och passar väldigt bra till varma mackor.