Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

Härliga skidspår Bild: Annika Strömberg

Så fixar du vinterpicknick med bebis

Publicerat: 2016-03-15   |  Annika Strömberg

Förra veckan var jag som många andra i fjällen med min familj. Jag älskar verkligen skidåkning, både utför och på längden, och vill förstås dela denna kärlek med mina barn.

 

Min dotter (snart 5), fick gå i skidskola och lärde sig snabbt att åka slalom utan att hålla i någon. Längdskidor gick också bra med den nya, riktiga utrustningen. Hon kunde åka flera kilometer! 

 

Sonen fick ligga i sin sportiga friluftsvagn. Antingen stod han nedanför pisten där en vuxen fick hålla ställningar medan den andra fick åka ett varv i spåret själv, eller så åkte vi hela familjen runt i skidspåret. Båda mina barn har älskat att ligga i fjällpulkor och vagnar och sover aldrig så bra som när vi åker skidor. Dottern kravlar fortfarande förtjust in och sätter sig, men då börjar det bli lite för tungt för mig att dra. Tur att pappan är lite starkare!

 

Lunchen då. Den ska ju helst ätas ute, allra helst i en egen snödriva i lä med solen gassande från en klarblå himmel, men i alla fall ute. Min dotter har de senaste åren fått kalla mackor med ljummen chokladmjölk och ibland några kalla köttbullar eller kalla, kokta ägg till. Min dotter vill nämligen bara ha smör på sina mackor och då tycker jag att det blir lite dåligt med protein och är rädd för att hon ska bli hungrig fort igen. Därför har jag också ibland tagit med smoothies, som de nya Yoggi Yalla Smoothies (supergoda!), men de funkar bättre om vi sitter inomhus och lunchar.

 

För bebisar är dock inte iskall barnmat så poppis. Jag försökte mig på tricket att värma glasburken i en kåsa med hett vatten. Tyvärr ger inte den uppvärmningsmetoden mycket värme åt maten, särskilt inte när det är kallt ute. Mitt andra trick var att ha klämpåsar innanför jackan. Då var de i alla fall inte iskalla. De är ju också sötare än burkmaten och därför lättare för bebisen att acceptera än kallt ris eller potatismos. Lite väl sött som lunch kanske, men det är ju inte varje dag tänker jag.

 

Till slut bestämde jag mig dock för att det får bli gröt till lunch också. Hett vatten från termosen och lite kallt från vattenflaskan så blev det i alla fall ljummet ett tag. Det är ju inne med frukostmat hela dagen så varför inte en baby-brunch? Gröt eller välling är lätt att ha med sig och blanda på plats och går snabbt att få in. Det får bli mer varierad mat den här veckan istället!