Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

babypottning på toalett Bild: Annika Strömberg

Så funkar babypottning vid 4 månader

Publicerat: 2015-12-01   |  Mamma-bloggen

Nu har vi kört potträning eller toaträning i en månad, med lite blandade erfarenheter. Vissa dagar funkar det riktigt bra – inte en enda bajsblöja att byta - och andra dagar funkar det inte alls. Det skulle säkert kunna funka till 100% men det skulle innebära att jag behövde lägga i princip allt fokus just på det och det känns inte rimligt. Jag har ett barn till, ett hem och också behov av att få koncentrera mig på något annat ibland.

 

När jag berättar om att jag kör potträning så undrar många hur länge han får sitta på toan. Vi har hållit eller låtit honom sitta i ungefär 2-5 minuter. Håller jag hela hans vikt utan stöd så blir det max 2 minuter, mer orkar jag inte. Om han verkar ta i och ladda så väntar jag någon minut och ser om det kommer något, men är han helt lugn och bara jollrar då tycker jag inte det är någon idé och tar på blöjan.

 

Det positiva med att potträna tidigt tycker jag är:

- Torrare blöjor och mindre bajs i snoppen/snippan (=mindre risk för infektioner)

- Naturlig tid för luftning av rumpan.

- Färre blöjombyten, dvs de där gångerna när man byter till fräsch blöja. Perfekt! tänker bebisen och bajsar. Och så får man byta igen.

- Färre kissolyckor på skötbordet. Bebisen väntar oftast på att få komma till toaletten.

- Färre ”bajskatastrofer” med tvätt och klädbyten. Babybajs verkar bestå till 49% av luft, 49% av vatten och 2% av fast substans (har jag nu lärt mig). Sitter bebisen då i ett knä eller en barnstol finns det inte plats oavsett hur nybytt blöjan är utan bajset pressas uppåt/bakåt. Jag kör lite olika blöjor från de största varumärkena och ingen klarar att hålla emot.

- Min bebis ligger ofta och gnäller och snurrar oroligt i sängen på natten/morgonen. Tar jag då upp honom och håller honom över toaletten så kommer det ofta både kiss och bajs och - voilá har jag en lugn och glad bebis istället. Han håller sig väldigt länge innan han bajsar i liggande ställning så det känns verkligen som att jag gör honom en tjänst.

- Det är kul att det går och att han fattar att han ska ta i när han sitter på toaletten! Inte för att han verkar missnöjd med att använda blöjan, men han är oftast glad på toaletten.

 

Det negativa är:

- Det blir mycket tittande ner i toastolar för mig. Det är väl OK hemma, men inte lika roligt på affärer eller restauranger. Dessutom inte alltid plats för både blöjbyte och toabesök, beroende på hur det är ordnat.

- Ryggont! Redan vid 6 kg (3 månader) var det en riktig ryggknäckare att hålla honom över toaletten, nu väger han väl säkert över 7. Vi löste detta genom att använda en lös toasits för små barn som vi lägger på fel håll som på bilden. Då kan vi fortfarande hålla honom i grodgrepp från oss men sätta vikten på sitsen. Min son spjärnar gärna ifrån med benen till halvstående, så grodgreppet behövs ibland.

- Mycket toaspring! Att försöka förutse när det är dags att bajsa är inte helt enkelt. Det är klart enklare att vänta till efter det har hänt och byta blöja då. Men jag kanske lär mig med tiden, vi är ju bara i början!

 

PS. Vi är på toa ca 6-7 gånger per dag, i princip vid varje blöjbyte. Han har alltid blöja på sig. Det funkar som sagt inte till 100% än...