Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Arla

Så gär du världens enklaste (och godaste) mellis-äppelkaka

Publicerat: 2015-10-05   |  Annika Strömberg

Jag har turen att bo i ett hus med en gammal trädgård med fyra uppvuxna äppelträd. Ett av dem ger fantastiska och gigantiska äpplen i massor. Eftersom jag inte gillar att kasta mat så försöker jag inte bara att äta mycket äpplen just nu, jag ger bort äpplen, har gjort äppelmos och petar i äpplen i olika maträtter, men det räcker inte, jag kastar ändå mängder. Och då har vi nästan inte fått några äpplen på de andra tre träden i år...

Ett önskemål för mina mellanmål är att de ska vara snabbfixade och helst inte generera för mycket disk, inte sånt som måste handdiskas i alla fall. När det nu börjar bli svalt ute är det gott med ett varmt mellis också så mikron har fått komma till heders igen.

Hittills har jag provat lite olika varianter:

  • Fyllda varma äpplen mellanmålsstyle; blanda 2 msk mandelmjöl, ½ msk socker och ½ msk smör, tryck ner i ett urkärnat äpple. Kör i mikron i 2-3 min.
  • Ursnabb äppelmelliskaka; skiva ett äpple (eller två om de är små), lägg i en portionsskål, strö över 3 msk havregryn, ½ msk socker och kanel efter behag. Droppa över lite smör- och rapsolja. Kör 2-3 min i mikron.
  • Stekta äpplen med mandelbiskvier, enligt receptet till bilden ovan.
  • Stekta äpplen, men utan mandelbiskvier, till pannkakor.

Jag läste en krönika av Cissi Wallin i Metro. Hon gillar inte kvarg och skrev ironiskt att ”kvarg är latin för 'jag vill egentligen ha glass' ”. Så är det inte för mig. Jag gillar kvarg. Jag är däremot inte så förtjust i glass. Så jag är väldigt glad över att kvargtrenden äntligen har kommit till Sverige och hoppas på att det kommer ännu fler sorter. Till de här mellisarna har jag ätit den nya Kesella dulche de leche. Den är supergod tycker jag, men annan kvarg eller nån yoghurt skulle också passa bra till. Eller glass, om man gillar det.

Dottern vill inte ha varma äpplen av något slag, däremot är hon störtförtjust i den nya mandolinen som skivar ett jätteäpple i ett huj. Sen äter hon glatt äppelskivor i en skål och kvarg eller yoghurt i ett litet glas bredvid. Mandelbiskvier sa hon dock inte nej till och retades sen med sin pappa ”Jag fick äta 15 småkakor idag men nu är de slut!”