Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Så gör du en god och nyttig megastor muggkaka med äpple

Publicerat: 2016-03-03   |  Mamma-bloggen

Jag hittade ett recept på en riktigt god äpplemuggkaka, men den är lite för mycket fika för mig. Jag ville ha en rejält stor muggkaka som mättar ordentligt med mycket protein och mycket fiber. Därför gjorde jag om receptet, mer havregryn och mer äpple. Resultatet blev en muggakaka som blir lite frasig av allt rivet äpple. Extra gott med kvarg till, eller yoghurt om man vill.

 

En kompis till mig definierade muggkaka som ”ett mellanting mellan gröt och muffins” och det stämmer ganska bra. Men jag äter inte gröt till mellanmål, så gott är det inte och muffins tycker jag är för mycket fett och socker och för lite fibrer för att ätas ofta – ett mellanting är alltså helt perfekt!

 

Detta behövs för 1 megastor muggkaka eller 2 normalstora:

 

- 1 riktigt stort äpple eller 2 normalstora, ca 200 g äppleriv brukar jag ha

- ¾ dl havregryn

- 1 msk havrekli (alt lite mer havregryn)

- 1,5 msk mandelmjöl

- 1 tsk bakpulver

- 1 tsk kanel

- ½ tsk kardemumma

- 1 ägg

- 1 msk smör- och rapsolja + ev 2-3 droppar till kopparna (blir lättare att diska då)

 

Riv äpplet grovt, ner i en djup tallrik eller skål. Jag brukar inte skala utan bara ta bort eventuella dåliga fläckar (jag har egna äpplen, många med små skavanker) och så river jag så länge det går utan att kärnhuset kommer med. Blanda i alla de övriga ingredienserna och rör runt.

 

Gör jag en enda stor muggkaka kör jag den ibland i tallriken som jag blandat i, men det blir klart snyggare i en rejäl mugg (även om man inte äter muggkaka för dess utseende... ), dessutom lättare att diska. En stor kaka behöver 5 minuter på 750 watt i min mikro, i två muggar ca 3 min, men där får man testa sig fram lite. Jag brukar sticka med en provsticka och se att den är torr.

 

En stor muggkaka ger 480 kalorier, 15 g protein och 9 g fibrer. Jag brukar kombinera med 2 rejäla klickar av Kesella dulce de leche kvarg, ca 75 g. Då blir det drygt 100 kalorier och 6 g protein till. Detta blir alltså en rejäl portion – en stor frukost eller en lunch eller kanske ett rejält mellanmål när lunchen inte blev vad den skulle. Eller som idag, kvällsmat, när det bara var jag som skulle äta. Och då har jag dessutom fått i mig 200 av dagens 500 g frukt och grönt!

 

Delar man receptet i två muggkakor så blir det ett lagom stort mellanmål för en normalhungrig. God att äta med naturell yoghurt eller vaniljyoghurt, om man nu inte vill ha kvarg. Om jag tar naturell yoghurt sätter jag ibland till lite socker (2 tsk) i smeten så att kakan får en sötare smak, men det gör man ju som man vill!