Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Så här äter min 6 månaders bebis en vanlig dag

Publicerat: 2016-02-23   |  Mamma-bloggen

Det är en svår balans när man ska trappa ner på amningen och öka på med vanlig mat. Och hur mycket behöver en bebis äta egentligen? Själv har jag med båda mina barn upplevt att så fort jag börjat med vanlig mat är det nästan svårt att få in några amningstillfällen. Det går heller inte att hitta någon manual eller fråga på BVC. ”Det kan vara så” verkar vara ett standardsvar.

 

För min son har det alltså varit en ganska snabb upptrappning av vanlig mat och nedtrappning av amning, ungefär från jul och framåt. Redan tidigare, vid 4 månader, fick han börja med provsmakning av mat och sedan vid knappt 5 månader började han med gröt som en långsam introduktion till gluten. Nu blev den inte så långsam som jag tänkt utan jag ökade snabbt på mängden gröt i ett försök att få honom att sova ”hela” natten, som jag berättat om tidigare.

 

En vecka före 6 månaders ålder var han uppe i 1,5 portion gröt varje kväll. Efter ett tips började jag också toppa gröten med först 1 och sedan 2 teskedar rapsolja. Och det har haft effekt! Efter några särskilt jobbiga nätter så testade jag om han kunde somna om utan att amma och se, det gick jättebra. Han får fortfarande samma jätteportion varje kväll. Jag ska inte säga att han sover superbra, men jag kan få ett pass på 4 timmar i sträck i alla fall och några kortare sovpass. Det verkar jag få nöja mig med ett tag till.

 

Vid lunchtid fick han små smakprover eller liknande från 4 månader och efter alla helgerna (ca 5 ½ månad) började han få mer mat till lunch, antingen från burk eller någon hemfixad puré. Från 6 månader har han också fått en portion gröt till frukost.

 

Nu vid drygt 6 månaders ålder ser hans matschema ut ungefär så här:

 

Klockan:

   7  amning

   8  en portion gröt

  12  mat, ½-1 burk eller motsvarande hemlagat

  15  frukt eller fruktpuré

  17  amning

  19  1,5 portion gröt + 2 tsk rapsolja

 

Nu låter det väldigt exakt, men vissa dagar sover han bara mellan 9 och 10 och då jag ger frukt på förmiddagen. Sedan kanske han somnar halv 12 och sover till 15, då får han ta lunchen då. Det blir helt enkelt lite olika. Tiderna varierar också lite från dag till dag. Amning ger ingen direkt mättnad men han blir jätteglad varje gång och supernöjd efteråt så det är väl bara att hålla på ett tag till.