Annika Strömberg arla
Mamma-bloggen

Namn: Annika Strömberg
Familj: Man, 4-årig dotter och nyfödd son
Ålder: 41 år

Vill du ställa en fråga direkt till Annika? 
Då går det bra att mejla till annika@vardagspuls.se
Svaret publiceras sedan här i bloggen – och givetvis är du som frågeställare anonym.

Vad gör du till vardags? Jobbar med hälsofrågor på Arla.  

Tittar på: Mest på Barnkanalen just nu. Fåret Shaun är min favorit.   

Lyssnar på: Musik som går att sjunga med i, som Marit Bergman

Vanligaste vardagsmiddagen: Pasta och falafel med yoghurtsås och morötter.

Får positivt hög puls i vardagen av: Ultraljud, så fantastiskt att kunna se att allt ser bra ut och at bebisen växer som det ska!

Får negativt hög puls i vardagen av: Gå i trappor. 

Hur har jag förberett mig: Inte på något särskilt sätt. 

Om din mamma skulle beskriva dig, hur skulle hon göra det? Envis, klok och duktig. Hon är helt opartisk!

Vilket är ditt bästa vänta-barn-tips? Ät ordentligt och drick gärna mjölk till maten. 

Vad slinker alltid ner när du handlar? Ost, kvarg och kanske lite nötter.

När jag ska lyxa till det: Går jag gärna ut och äter. 

Om jag var folkhälsominister: Skulle jag se till att hemkunskap och idrott får utökad tid och mer resurser. 

Tanken är att den här bloggen ska handla om livet efter förlossningen. Om barn, mat till barn och mat till nyblivna mammor. Jag är inte dietist och inte utbildad i att ge råd till andra, men jag kan en hel del om mat, näringslära och vikten av att äta bra för att må bra genom min utbildning och mitt jobb.

Ägg- och falafelmacka Bild: Annika Strömberg

Tips 6 för ett sundare mammaliv: Slentrianät inte kött!

Publicerat: 2016-01-26   |  Mamma-bloggen

Många är vi som väljer noga i kyldisken och aldrig skulle ta en dansk fläskfilé eller tysk fransyska, men så fort vi äter ute så orkar vi inte riktigt längre. Vi frågar inte, säkert för att vi vet precis vad svaret skulle bli – står det inte en skylt med ”vi serverar bara svenskt kött” så kan man utgå från att det inte är det – och vi vill äta. Just för den skull, och för att jag också försöker äta mindre kött, så har jag en målsättning om att inte alltid välja köttalternativ av ren slentrian, av gammal vana. Det gäller särskilt på pizzerior, hamburgerhak, köpcentrumsmatställen och liknande. De där matställena man bara hamnar på för att man behöver ha mat NU och det inte finns något bättre att ta till. Det blir förstås en del fisk också och inte bara vegetariskt, men fisk är också bra.

 

Slentrianätningen av kött gäller också korv. När man har barn förekommer korv i alla möjliga sammanhang och är svåra att undvika. Men tyvärr är korv med bröd sällan gott. Och inte särskilt nyttigt. Varken korven eller brödet. De försöker jag också minska ner på, både för mig och dottern.

 

Imorgon kommer sjunde och sista tipset för ett sundare mammaliv 2016: Tappa mammakilona i lagom takt!