Sidans innehåll presenteras i samarbete med Arla
Bild: Annika Strömberg

Vad behöver en nyfödd bebis??

Publicerat: 2015-09-03   |  Mamma-bloggen

Ja, vad behöver en nyfödd egentligen? Inte mycket, mer än mjölk, värme och kärlek, resten är för föräldrarnas och omgivningens skull. Okej, blöjorna uppskattas nog av alla!

 

Blivande eller nyblivna föräldrar verkar vara en tacksam målgrupp för ”det här måste du bara ha” påverkan från butiker och hemsidor och från andra som har haft amningsfåtöljer, babyvakter, tre vagnar och nykittade barnrum i ”rätt” färg och allt har varit såååå bra. Vill man tokshoppa finns alla möjligheter men om man vill undvika att hamna i ett enda stort shoppingträsk gäller det att tänka igenom vad man själv verkligen tror behövs, därför delar jag med mig av min lista av saker vi har använt de första 6 veckorna. Jag ska återkomma till vad vi inte har använt och vad jag själv har behövt i senare inlägg.

 

Hittills har nyfödingen använt:

- blöjor, blöjor och åter blöjor.

- torra tvättlappar. ICA Basics är riktigt bra. Våta babyservetter har jag använt ett par stycken, mest för att jag har fått dem (i babybagen), men vi fick tips på BB med första barnet om att de inte är bra till nyfödingar och att det räcker med vatten.

- kläder: några bodies, två par byxor, en mössa, en jacka. Det har varit varit hyfsat varmt sen han föddes, så det har inte gått åt så mycket kläder för värmens skull.

- filtar; 4 filtar har jag, 2 i vagnen och 2 i sängen, och som sen får följa med var han nu är. Jag föredrar filtar framför kläder och framförallt strumpor. Vem lyckas få en strumpa att sitta på mer än 2 minuter på en sån liten? Inte jag i alla fall!

- bilbarnstol/babyskydd

De här 5 första sakerna är ju bra att ta med sig till BB!

 

Sen har vi också använt:

- baby nest, att sova i mellan oss i dubbelsängen eller ställa i soffan eller på golvet på dagen.

- plastad frotté; i små bitar (typ 70x100) använder jag det i baby nestet, i dubbelsängen, i vagnen, i soffan... Spar mycket tvätt och gör att möbler och andra prylar håller sig fräschare! Se till att det är en variant som andas bara, annars blir det väldigt svettigt för barnet (det gör inte IKEAs!).

- vagn med mjuklift och en liten kudde. Regnskydd och myggnät behövs också. Som solskydd har jag en tunn sarong (och två klädnypor) som får hänga ner lite beroende på var solen kommer ifrån.

- babysitter.

- babyolja

- babymatta

- små frottélappar och en handduk

- skötbord med skötbädd

 

Jag återkommer med vad vi inte har använt i nästa inlägg, samt vad jag själv har använt