Sofia Ekblom
Sofia gör en klassiker

Namn: Sofia Ekblom 
Familj: Gift med Jörgen, tre barn – Tuva 11 år, Max 9 år, Stella 5 år
Ålder:  35 år

I första säsongen av Vardagspuls, fick Sofia Ekblom hjälp att komma igång med bra mat och träning. Det hela avslutades med att Sofia sprang vårruset – helt otänkbart bara några månader tidigare. Nu har Sofia fått blodad tand och ska göra en tjejklassiker. Följ hennes resa här i bloggen!

Gör till vardags: Driver en egen redovisningsbyrå.
Tittar på: TV-serier i sträck. När jag väl tittar vill jag se många avsnitt i följd. Har äntligen hittat till True Detective så just nu är jag fast i Louisiana
Lyssnar på: Är en succer för 90-tals pop. Musik som man blir glad av och gärna med löjligt enkla texter.
Vanligaste vardagsmiddagen: Varannan vecka ett ihop-plock av det som finns i kylen och varannan vecka en hemkörd matkasse. Skönt när någon annan tänker ut en hälsosam matsedel och kör hem matvarorna.
Får positivt hög puls i vardagen av: En lång skön galopptur på hästryggen
Får negativt hög puls i vardagen av: När jag har varit en tidsoptimist och inser att timmarna inte räcker till för det jag vill göra och det jag vill leverera .

racercykel vättern runt Bild: Sofia Ekblom

Jag är livrädd för att sitta fast med fötterna

Publicerat: 2015-10-05   |  Sofia Ekblom

Med första grenen i klassikern avklarad är det nu dags att fokusera på de andra. Det känns som att nu blir det desto mera teknikträning. Förutom teknik så tillkommer det nya redskap – i löpning behövs ett par sjysta löpskor men när det kommer till cykling så behövs det helt andra redskap…
 
För ett tag sen var jag iväg till team Sportia för att införskaffa mig en ny cykel. Min gamla damcykel med cykelkorg, barnsadel och två växlar från tidigt 90-tal duger tydligen inte till Vätternrundan så nu är det dags att börja cykla racer.  Jag fick fantastisk experthjälp i butiken för jag kan verkligen ingenting om cyklar. Med deras hjälp fick jag en fin nybörjacykel utprovad och jag tror att den kommer att bli toppen – bara jag börjar öva…  
 
Min lilla pärla har nu stått ett par veckor i hallen och tittat på mig. Jag har inte tidigare tagit modet till mig att provcykla eftersom jag är livrädd för att sitta fast med fötterna och inte kunna ta mig loss. Och så har den så smala däck…

Men nån gång ska väl vara den första. Jag tog med mig Jörgen för att filma min första provrunda, till barnen sa vi att vi skulle övningscykla en stund. Jag vågade inte starta på vår grusväg så jag ledde ner cykeln till asfaltsvägen. Efter lång stund då jag bara satt på cykeln och provade att klicka i och ur fötterna var det dags att rulla iväg.

Jag hade fått rådet att starta med bara en fot fastsatt och cykla på ett tag innan jag klickade i den andra men jösses – det var inte helt enkelt att klicka i skorna i farten. Tillslut så gick det och det var så roligt! Jag har mycket att öva på, jag har ingen koll på växlar, när jag ska byta mellan fram- och bakväxlar etc men kul ska det bli. Det här är en gren som jag ser fram emot.

När vi kom hem till barnen så var Stellas kommentar: Mamma, har ni övat färdigt nu? Har pappa kunnat ta bort pinnen än? Jag kanske inte behöver nån som springer bakom cykeln och håller i den med en pinne men däremot skulle jag behöva en reflexväst där det står ”Övningscyklar” på ryggen… Undrar om det finna att få tag i?