Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

kreativitet Bild: Pixabay

4 tips – öka din kreativitet

Publicerat: 2016-05-12   |  Tina Löfström

Kreativitet är en superstyrka. Den driver dig framåt, får dig att se nya lösningar, öppnar upp för möjligheter och skapar en inre motivation som hjälper dig att bli mer handlingskraftig. Här kommer 4 tips på hur du kan bli mer kreativ i ditt liv och i din vardag – på direkten!

Testa nya saker!

Kreativitet uppstår enklare när vi bygger nya hjärnvägar. Hjärnan stimuleras och bygger nya nervbanor när vi testar nya saker och gör saker på nya sätt. Nya saker öppnar nya dörrar och skapar nya infallsvinklar.

Gör det enkelt: Ta en ny väg till jobbet. Testa en ny kaffesort. Prata med en ny människa. Testa en ny träningsform. Laga en ny maträtt. Läs en artikel om något du inte vet något om. Ta på dig dina ”prova-nytt-glasögon” och fånga chansen att testa nytt när möjligheten uppstår.

Engagera dig!

Kreativitet uppstår när vi går in i ett djupt engagemang. För dig som följer bloggen, vet du att engagemang och flow har ett starkt samband. För att boosta kreativiteten så kan du alltså flowa så ofta du kan. Om du helt uppslukas av att sitta på hästryggen till skogs – gör det! Om du märker att sudoku får dig att gå in i flow – gör det. Om du uppslukas av att ha djupa diskussioner med dina vänner – gör det! Hitta, skapa och förvalta ditt engagemang.

Dagdröm!

Låt dig föras bort i tanken till en alternativ verklighet. Vad skulle hända om du bestämde dig för att flytta till Bhutan imorgon. Hur skulle ditt liv se ut då? Vad skulle förändras om du började att säga JA! till allt helt plötsligt? Hur skulle det kännas att kunna sväva? Om du hade en superstyrka – vilken skulle du helst vilja ha då och varför? Dröm dig bort en stund. Lämna verkligheten åt sidan och låt dig föras in i världen där allt är möjligt. Då kommer din kreativitet väckas till liv och börja flöda.

Inspireras!

Kreativitet och inspiration är som helan och halvan, ler och långhalm eller mellon och Christer Björkman. De sitter ihop. Inspiration hjälper oss att gå in i ett kreativt läge där allt är möjligt och lösningen ligger inom räckhåll. Inspiration byggs av tre grundpelare: Spontanitet, klarhet/närvaro och drivkraft.

  1. Spontanitet: Spontanitet handlar om att inspiration kan uppstå när som helst, helt spontant. Det kan uppstå när du pratar med en spännande person, när du tittar på en vacker möbel i en möbeltidning, när du leker med dina barn, när du hör ett inspirerande tal, när du sitter och blir coachad. När som helst, var som helst. Hur kan du skapa en större spontanitet i din vardag?
  2. Klarhet/närvaro: En kristallklar närvaro uppstår. Du är i nuet och har full närvaro i det som händer. Du ser nya möjligheter som du inte tidigare sett – Du upptäcker att filmen du just tittade på fick dig att se nya möjligheter i livet. Du kan förändra din situation, du kan skapa en vacker vas av en lerklump, du kan nå dina drömmar och mål. Hur kan du träna på att skapa en starkare närvaro i ditt liv?
  3. Drivkraft: Du drivs framåt av motivationen och inspirationen. Du blir handlingskraftig, har en tydlig vision och drivs av att genomföra och uttrycka din idé för omvärlden. Du kastar dig på telefonen, ringer ett samtal, berättar för din man om din plötsliga insikt: SÅHÄR kan vi lösa utbyggnationen på huset. Och du sätter planen i verket. Hur kan du skapa mer drivkraft i ditt liv