Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

lyckomyter Bild: Pixabay

7 Lyckomyter och sanningen bakom

Publicerat: 2016-05-18   |  Tina Löfström

Myter finns det gott om, lyckomyter lika så. Här har jag listat 7 vanliga lyckomyter och förklarar varför de är myter:

 1. Lyckliga människor har inga problem
  Vi har alla våra problem, motgångar och svårigheter. Det spelar ingen roll hur vi mår – problemen finns där oavsett. Det som däremot spelar roll är hur lyckliga människor tar sig an problemen. Det har visat sig att lyckliga personer är bättre problemlösare och är bättre på att se problemen objektivt. De njuter av det härliga OCH löser problemen när det uppstår.
 2. Man blir lycklig av att shoppa
  Grejer gör oss lyckliga – en liten stund. De flesta känner igen sig i känslan av att komma hem med en ny fin telefon och glädjen den medför. Nu spolar vi fram tiden 10 veckor framåt i tiden – känns telefonen lika cool, fin och härlig? Nope. För shoppinglycka skapar bara kortvarig kickar. De är som starkast när vi drar kortet, men bara några dagar efter att vi haft saken så har vi vant oss vid den och kicken avtar. Det funkar tyvärr inte heller att shoppa mycket – det gör att kickarna minskar i styrka för varje gång och tillslut får vi inte ens en kick av att handla.
 3. Att bo i ett soligt land gör en lycklig
  När vi drömmer oss bort till soliga stränder och varmt klimat och paraplydrinkar i handen, så refererar vi till våra tidigare upplevelser – våra semesterresor. Det vi glömmer bort är att livet kommer att där se ut ungefär som det redan gör här. Vi kommer inte ha tid att ligga på stranden hela dagarna. Vi kommer att behöva jobba, precis som hemma. Vi kommer ha alla vardagssysslor också i ett varmt land: Ta ut soporna, städa, handla mat, hämta och lämna barnen, osv. Den enda riktiga skillnaden kommer alltså vara vädret. Men...
 4. Vi blir lyckliga av fint väder
  På samma sätt som vi vänjer oss vid shopping, så vänjer vi oss vid solen och vackert väder. När solen tittar fram i Sverige blir alla galna av lycka för att det ger samma kick som shopping gör – förändringen till det härligare gör oss lyckliga. Men ju längre vädret håller i sig, desto mer vänjer vi oss vid att ha det så. Tillslut så tänker vi inte så mycket på vädret alls, det bara är där och då får vi inte längre någon lyckoeffekt av det.
 5. Vi blir lyckliga av semester
  Nope. Det är inte semestern i sig som gör oss lyckliga. Det är våra nya vanor som gör oss lyckliga. Vi umgås mer med familjen och vännerna, vi hittar på roliga äventyr, vi slappnar av och kopplar bort måsten, vi blir mer medvetna om den vackra miljön omkring oss. Alltså är det inte själva semestern som gör oss lyckliga – utan alla lyckohöjande aktiviteter vi ägnar oss åt under semestern.
 6. Rika personer är lyckliga
  Studier visar att trots att vi alla blir rikare, har mer grejer, har råd att göra fler saker, så har välmåendet de senaste 50 åren inte ökat särskilt mycket. Pengar ökar bara vårt välmående till en viss gräns (vilket motsvarar en genomsnittlig svensk lön), sedan spelar det ingen roll om du är miljonär eller multimiljardär.
 7. Det är själviskt att bry sig om sin egen lycka
  Här är det snarare tvärtom! Det är själviskt att INTE bry sig om sin egen lycka. Ju lyckligare vi är, desto mer lycka sprider vi till andra. Vi blir mer produktiva, vänliga, omtänksamma och roligare att umgås med. Lycka sprider sig som ringar på vattnet. Och den börjar med dig.

 

Många kramar,
Tina Löfström, Lyckoexpert
Följ Tina på facebook!

MER:

Här är genen som gör oss lyckliga

13 saker som gör dig lycklig

5 grundstenar för ett lyckligt liv

När du förminskar din lycka förminskar du dig själv

10 sätt att bli lite lyckligare