Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

ros Bild: Public Domain Pictures

Alla hjärtans dag handlar om kärlek - inte saker

Publicerat: 2016-02-12   |  Tina Löfström

Nallar, rosor, choklad, gelehjärtan, smycken. I år vill jag att mitt alla hjärtans dag främst ska handla om inre värden. Inte yttre, materiella. Det finns tusentals saker att göra istället för att köpa kärleken på alla hjärtans dag. Enklast är att hämta inspirationen från barn. Jag minns själv hur jag pysslade och knåpade när jag var liten och tillslut fick ihop ett fint kort att ge till den jag var kär i. Ett annat exempel är Lucas, som skrev en dikt till sin flickvän, där han berättade hur mycket hon betydde för honom. Emma gjorde alla-hjärtans-dag-kort till alla sina vänner där hon skrev om ett roligt minne och tackade för att hon fick dela det med dem. Sven gav lillebrorsan en kram och sa att han älskade honom.

Nyttigt med beröring – så ge någon en extra kram!

Och så är det ju det här med beröring. För med kärleken kommer också beröringen med på köpet – och just beröring är ett av de snabbaste sätten att bli på bättre humör och må bra. När vi rör vid varandra (och du är bekväm med det, så klart) så frigörs lyckohormonet oxytocin i kroppen. Att ge någon en kram, klappa någon på kinden, håll någons hand, kittla varandra, ta en svängom – all positiv beröring gör skillnad. Kramar har faktiskt bevisats kunna ge ett längre och lyckligare liv.

Och kärlekshormonet oxytocin har faktiskt visats sig kunna minska aggressivitet.

En dag för alla

Men Alla hjärtans dag är ju för alla. Inte bara förälskade par. Det är en tid då vi får möjlighet att helt ohämmat visa alla de känslor av kärlek, tacksamhet och uppskattning inför de vi har runtomkring oss. Ta den möjligheten! Bjud din bästa väninna på middag och fira er vänskap. Skriv ett brev till farfar. Berätta för barnen hur deras ankomst förändrat ditt liv till det bättre. Under veckan som gått har jag tipsat om två saker du kan göra för att maximera kärleksfullheten på alla hjärtans dag: Tacksamhetssms och 36 frågor – passa på att testa dem, de är verkligen fantastiska!

Alla hjärtans dag handlar om kärlek. Låt oss fira den! Och om vi nu måste blanda in gosedjur, choklad eller halsband: Se dem som en härlig förstärkning av budskapet. Kärleken ska vara huvudnumret! 

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!