Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

microfon Bild: Rudy Skitterians

Bästa strategin för att lyckas: Prestera eller lära?

Publicerat: 2016-03-03   |  Tina Löfström

Det är så lätt att hamna i tänket att man vill göra så bra man kan eller sitt bästa hela tiden. Problemet är det ett sådant fokus kan ställa till problem med vår motivation och göra den mest lustfyllda uppgift till ett måste.

Tänk dig att du fått i uppgift att hålla en presentation på ditt jobb om ett viktigt ämne. När du tilldelas uppgiften blir du noggrant instruerad att det är av största vikt att du gör ett bra jobb, att du levererar och håller en proffsig presentation. Du måste prestera.

Tänk istället om du blev ombedd att hålla samma presentation, men att du tilldelas uppgiften med instruktionen om att det viktigaste är att du ska få träna på att stå där och hålla din presentation. Ditt fokus är att lära dig något.

Den här subtila skillnaden i målsättningen (Prestation vs. Inlärning) gör väldigt stor skillnad. Jag coachade en blivande advokat i att stå inför folk. Han blev oerhört nervös av att hålla en presentation, oavsett vem den var inför och oavsett vad han pratade om. När vi grävde lite i varför han kände så, blev det tydligt att hans fokus var att prestera. Han ville vara bäst. Problemet var bara att hans fokus på prestation satte krokben på honom. Han blev så nervös att han började stamma, svettas ymnigt och säga konstiga saker. Det gick ut över hela hans skolgång och hans framtid som advokat var hotad, eftersom en stor del av hans drömjobb innefattade att stå inför folk.

Han fick testa att byta fokus. Istället för att tänka att han skulle prestera, fick han tänka att han skulle träna på att stå där. Effekten var ofattbar. Jag kommer aldrig att glömma hans glädje när han kom tillbaka till mig och berättade om skillnaderna som bytet av fokus gjort!

Det finns stöd i forskningen om att detta inte bara gäller i hans fall, vilket är riktigt spännande. Man har kunnat se hur människor som fokuserar på inlärning istället för prestation presterar bättre (ironiskt nog!). Man får alltså ett bättre resultat av att inte bry sig om prestationen eller resultatet.

Häftigt va? Nästa gång du ska göra något som känns läskigt och jobbigt, testa själv att byta fokus och se vilken effekt det får. Tänk att du ska träna och lära,så kan jag lova att det känns enklare!

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!