Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Bild:

Experimentet visar hur vi påverkas av varandra

Publicerat: 2016-09-09   |  Tina Löfström

Under veckan som gått har ett klipp spridits i sociala medier som visar ett spännande socialt experiment. Experimentet påvisar hur vi människor påverkas av varandra hela tiden och att beteenden kan spridas genom generationer av människor.

 

Som ni ser i klippet sätter gruppen standarden för hur den enskilda personen beter sig. I från början är tjejen i filmen inte alls med på noterna, men efter en kort stund börjar också hon resa sig upp och fortsätter med detta, trots att hon inte vet varför och trots att alla som var med i början försvunnit ur sammanhanget.

Så här är det i våra liv också. Mycket av det vi gör, både omedvetet och medvetet, är influerat av vad andra gör. Vi har en biologisk vilja att tillhöra en grupp och för att kunna göra det behöver vi passa in och matcha gruppens beteende.

Men som filmen påvisar är det inte alltid logiska beteenden vi tar oss an. Ibland gör vi saker bara för att ”det ska vara så” istället för att ”det är bra för oss” och för att identifiera de beteenden som inte hjälper (och kanske till och med är negativa) behöver vi reflektera över hur våra liv ser ut. Finns det beteenden i min vardag som inte är gynnsamma, men som skapats av vilja att passa in?