Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

power pose tina löfström Bild: Maria Eberfors

Tinas Lyckoskola: Hur ditt kroppsspråk påverkar ditt liv

Publicerat: 2016-03-30   |  Tina Löfström

Välkommen till Tinas Lyckoskolan del 8:

Vår hjärna, vårt mående och vårt kroppsspråk är tätt sammankopplade. Om vi känner oss ledsna kommer kroppen att följa med: Axlarna börjar hänga, huvudet sänks och vi krymper rent kroppsligt. Kroppen ser tillslut ut som att också den är ledsen (tänk Ior i Nalle Puh). Samma sak om vi är arga: Vi tar mycket plats, rör oss ryckigt och explosivt. Ansiktet ändrar uttryck med spända käkar, ilsket ihoptryckta ögonbryn och en glödande blick.

Evolutionärt fyller detta en viktig social funktion. Med kroppen uttrycker vi de känslor som annars bara finns inom oss. Detta hjälper oss och andra att läsa av våra sinnesintryck och gör det lättare för oss att fungera i sociala sammanhang. Detta är även tydligt i djurvärlden. Jag tänker exempelvis på gorilla-bossen på Eskilstuna Zoo, som bröstar upp sig, tar mycket plats och naglar fast blicken i syfte att utmana potentiella uppstickare som kan vara ett hot i hierarkin. Ett maktspel som pågår utan att ett enda ord yttras.

Såhär funkar det för oss människor också. Våra kroppar skickar hela tiden signaler som andra människor läser av. Dessa påverkar i allra högsta grad hur andra uppfattar oss och kan både hjälpa och stjälpa oss. Om vi rör oss på ett sätt som signalerar osäkerhet är det den uppfattningen andra kommer att få om oss.

Men inte nog med det. Vårt eget kroppsspråk påverkar hur vi uppfattar oss själva. Jämför exempelvis hur du rör dig när du känner dig självsäker jämfört med då du känner dig liten och svag. Du är densamma, men både känner dig och ser ut på två helt olika sätt. Tänk dig nu att du ska gå in i en förhandling. När tror du att du lyckas bäst? Jo, självklart när du känner dig självsäker! Detta har att göra med att kroppen och hjärnan hela tiden samspelar. De följer varandra likt fåglarna som flyger i flock. När kroppen signalerar styrka, säger hjärnan ”Okey, då fixar jag så vi känner oss självsäkra!” och när hjärnan signalerar stress, hakar kroppen på och får dina rörelser att följa känslan.

Tänkvärt: Hur är ditt kroppsspråk när du känner dig…

Glad? Lugn? Lekfull? Avundsjuk? Irriterad? Stressad? Sorgsen? Medkännande?

Tänk dig nu att du tränat ett helt liv på att röra dig på ett sätt som signalerar osäkerhet? Eller tvärtom? Vad blir skillnaden? STOR!

På fredag kommer jag att berätta hur du kan använda ditt kroppsspråk för att hacka din hjärna – välkommen tillbaka då! Till dess: Gör en reality check och syna ditt kroppsspråk i sömmarna :)

 

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv
Del 2: Relationer
Del 3: Positiva känslor
Del 4: Fysisk träning för oss lyckliga
Del 5: Är du optimist eller pessimist?
Del 6: Negativa känslor och att våga känna
Del 7: När du förminskar din lycka, förminskar du dig själv