Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Tina Löfström blogg Vardagspuls kritik Bild: Pixabay

Kritik i all ära

Publicerat: 2016-04-22   |  Tina Löfström

Kritik är svårt och jobbigt och tungt. Men det är också alldeles, alldeles underbart! Att ge och ta kritik är en SÅ viktig del av vårt sociala samspel och hjälper oss och andra att fungera bättre ihop. Kritik den också den bästa källan till lärande.

Det finns ingenting så utvecklande som att ta del av en annan människas världsbild, värderingar och tankar – och kritik är en motorväg direkt in till dessa. Jag ser på kritik som enligt bilden nedan. I den ena ringen finns jag och ringens yttre väggar symboliserar min världsbild, alltså hur jag ser på världen. I den andra ringen finns min medmänniska och dennes världsbild.

Det vi gör när vi ger kritik är att berätta för den andra personen hur vår världsbild ser ut, alltså hur vår rings väggar ser ut. Ibland träffar vi personer vars världsbilder är nästan likadana som våra och därför går ihop, och ibland träffar vi personer där världsbilderna ligger milsvidder isär.

Jag kritik som ett önskemål eller en fråga. När jag ger kritik till Karl för att han sade en sak som gjorde mig ledsen, så berättar jag bara för honom hur min världsbild ser ut. I min världsbildsring sårar orden han sa till mig. I hans världsbildsring är orden kanske inte alls lika sårande och därför behöver vi prata för att förstå varandra. Så när jag berättar för Karl att orden sårar, så delar jag min världsbild med honom och ber honom att ta hänsyn till den. Detta för våra världsbilder närmre varandra och underlättar vår fortsatta relation.

Kram på er!
Tina Löfström, Lyckoexpert
Följ Tina på facebook!