Tina Löfström

Tina Löfström

Namn: Tina Löfström
Familj: 
Sambon Daniel, hunden Elsa och en stor familj
Ålder: 
28
Bor: 
Karlstad

 

Till bloggens förstasida

 

Gör till vardags: Hjälper företag och privatpersoner att öka sin inre hälsa, motivation och sitt välmående. Akademisk bakgrund inom positiv psykologi och kognitiv neurovetenskap.

 

Tittar på: Serier (helst alla avsnitt på raken) och föreläsningar med forskare.

 

Lyssnar du på: Spännande människor jag möter, podcast och ljudböcker.

 

Vanligaste vardagsmiddagen: En köttbit med sås, kål och en god sallad. Snabbt och gott.

 

Får hög positiv puls i vardagen av: Hunden Elsa och att se mina kunder vidga sina vyer, växa och få insikter.

 

Får hög negativ puls i vardagen av: Disken. Och när människor glömmer bort sin medmänsklighet och ödmjukhet mot andra.

 

När jag ska planera och handla för veckan, slinker det här alltid med: Mjölk. Dricker te med mjölk i kopiösa mängder.

 

När jag ska lyxa till det lite: Sover jag länge och stannar kvar i sängen i flera timmar utan att göra något särskilt.

 

Om jag var folkhälsominister är det första jag skulle göra: Se till att Sveriges befolkning blir experter på positiv psykologi och därmed kan förebygga stressrelaterad psykisk ohälsa.

Tina Löfström kreativitet lyckobloggen vardagspuls Bild: Pixabay

Låt kreativiteten leda dig

Publicerat: 2016-05-13   |  Tina Löfström

Elinor jobbar inom hemtjänsten. 43 år, med ett varmt leende, kort mörkt hår och pliriga ögon. När vi träffades kände hon sig fast i sin egen situation och ogillade att alltid känna sig stressad och trött. När hon kom hem dråsade hon rakt ner i soffan, med fjärrkontrollen i handen och en tekopp i den andra. Hon var helt obenägen att orka någonting annat. Men såhär skulle livet vara. Det var hennes lott att ha det såhär. Livet blev inte bättre, det är som det är.

Efter en utbildning om utvecklande tankesätt som jag höll i för hennes arbetsgrupp, kom hon fram efteråt. ”Jag har inte vetat att man kan välja. Alltså att man kan välja tankesätt” började hon. ”Jag har alltid drömt om att måla, men jag har inte haft någon talang. Därför har jag aldrig ens försökt. Varken en tavla eller något annat. Min man har till och med fått måla huset för att jag inte trodde att jag kunde” sa hon skämtsamt, men med ett dolt allvar.

Elinor mailade mig för några månader sedan. Hon skrev i mailet att kunskapen om tankesätt förändrat hennes sätt att se på världen. På vägen hem ifrån utbildningen hade hon åkt förbi affären och köpt färgpennor och papper. När hon kom hem så började hon att måla. Hon målade och målade varje dag efter jobbet, ibland i flera timmar. Hon tittade på youtubeklipp där hon lärde sig tekniker för att måla och läste böcker om konst och konsthistoria. Bilderna och tavlorna gav hon till pensionärerna hon mötte i jobbet. ”Mitt liv har aldrig varit roligt eller särskilt spännande förut” skrev hon. ”Men nu får jag göra det jag alltid drömt om och det har gjort både mitt privatliv och jobbet mycket roligare”. Hon beskrev hur mycket glädje som utbyttes när pensionärerna fick en av hennes tavlor. De blev glada över konstverken och hon blev glad för att ha någon att måla till. Samma dag som hon mailade mig hade hon fått sin första beställning av en man i 80-års åldern som just förlorat sin kärlek i livet – sin fru. Mannen ville beställa ett porträtt av sin fru och det var Elinor som skulle få äran att måla porträttet.

Kreativitet, precis som allt annat är något vi kan träna upp. Vissa har tränat på det mer i livet, andra har inte tränat alls. För Elinor var insikten om att hon kunde lära sig och att hon behövde öva, allt som krävdes. Det blev startskottet för ett helt nytt sätt att leva. Startskottet för att våga testa något som hon drömt om, men som hon inte trodde kunna.

Ett utvecklande tankesätt öppnar upp oss för att bli mer kreativa. Vi blir mer nyfikna på omvärlden och mer observanta. Vi vågar testa nya saker som vi inte vågat oss på tidigare och som du vet, så är en av nycklarna i ett mer kreativt liv att testa nya saker. Så genom att uppmuntra ett utvecklande tankesätt hos dig själv och andra så hjälper du också dig själv att öppna upp för ett mer nyfiket och kreativt liv!

Och vem vet? Snart kanske du också står där med penseln i handen och lever det liv du alltid drömt om.

Många kramar,
Tina Löfström, Lyckoexpert
Följ Tina på facebook!