Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Livet och havet Bild:

100 % lycklig hela tiden?

Publicerat: 2016-08-12   |  Tina Löfström

Lycka. Det kan verka lite glättigt och hjärntvättande att prata om lycka, i alla fall vid första anblicken. Som att livet minsann är en dans på rosor om man bara vill att det ska vara det och att allt handlar om att klistra på sig ett leende.

Men lycka handlar inte om att markera alla sina negativa känslor och upplevelser och att trycka på delete-knappen. De finns där, de är naturliga, de är viktiga och de kommer och går. Precis som de positiva känslorna. När vi tar ansvar över att öka vårt välmående så handlar det alltså INTE om att försöka att vara 100 % lycklig, 24 timmar om dygnet. För det går inte.

Att träna på lycka är snarare en skola i att lära sig om livets alla delar och hur vi själva bäst kan hantera dem i given situation. Det är inte så svårt att vara lycklig när vi känner oss glada, pigga och engagerade. Det är betydligt svårare att vara lycklig när livet kastar skit på en. När jobbet inte riktigt klaffar, när man är osams med maken eller när man åker till affären och ska köpa mjölk men kommer hem med allt utom mjölk för att man var så stressad. Det är då vi på riktigt får utdelning för det vi tidigare investerat på lycko-banken. Det är då vi märker om vi tränat eller inte.

För vi behöver en buffert. En buffert av energi och intränade lyckostrategier som gör att vi inte bryter ihop när vi inser att mjölken saknas i kassen. Eller en buffert som får oss att orka lösa bråket med maken på ett sätt som gör att båda mår bra.

Den bufferten bygger vi genom att regelbundet träna på att skapa mer lycka i livet. Det kan man bland annat göra genom att träna på att hantera olika sorters känslor, att göra gott och att tänka snälla tankar om oss själva och omvärlden.

Att någon gång i veckan tänka på saker som gått bra, att tacka för allt det fina i livet, att träna på att se våra tankar utifrån ett mer objektivt perspektiv och massor med andra saker.

En av de största upptäckterna inom lyckoforskningen är att vi kan påverka vår egen lycka i stor utsträckning. Men för att komma dit räcker det inte att bara låta slumpen styra hur vi mår och att hålla tummarna på solsken hela dagarna. Vi behöver själva ta rodret och att träna på att styra lite grann – både i medvind och i motvind.

För livet är precis som havet. Ibland stormigt, ibland lugnt.