Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

tina löfström vardagspuls lycklig framgångsrik Bild: Pixabay

Lycklig och framgångsrik?

Publicerat: 2016-08-18   |  Tina Löfström

En uppsjö av studier visar hur lyckliga personer lyckas bättre och är framgångsrika inom flertalet livsområden. I äktenskap, inkomst, jobb, hälsa och vänskap når lyckliga människor större framgångar.

Det är ju lätt att tänka att kopplingen mellan lycka och framgång har med framgången att göra. Att när man är framgångsrik så kommer allt att bli bättre. Jobbet blir roligare, man får fler vänner, högre inkomst och blir lyckligare med sin partner. Men de studier som finns på området indikerar att sambandet är tvärtom. Det är inte framgången som skapar lyckan, utan lyckan som skapar framgången. Men hur kommer det sig?

Jag har botaniserat i massvis av studier på området och tagit fram en hel del intressant forskning som jag kommer att dela med mig av. I dagens inlägg berättar jag om hur synen på oss själva och andra påverkas av lycka.

En optimistisk syn på sig själv
En av anledningarna till att lycka skapar framgång kan man hitta i hur positiva känslor leder till karaktärsdrag och inneboende resurser som är hjälpsamma. Personer som är lyckligare känner sig mer kompetenta och har ett starkare självförtroende. När vi är lyckliga är vi också mindre självkritiska och mer benägna att sätta utmanande mål. Helt enkelt så ser en lycklig person på sig själv ur ett snällare och mer optimistisk vinkel än en mindre lycklig person.

Snällare mot andra
Men lyckliga människor är inte bara mer förlåtande och optimistiska mot sig själva. Studier visar också hur lycka gör oss mer positivt inställda mot andra människor. I en studie visar forskarna hur både lyckliga och mindre lyckliga personer beskriver samma personer de fått se på video på olika sätt. De lyckliga personerna använde oftare och fler positiva beskrivningar av personerna (som ord som vänlig, självsäker, öppen och varm) än de mindre lyckliga personerna gjorde. Andra studier har visat hur lyckliga personer är mer positivt inställda både mot de som de känner och bekanta. Att detta är en styrka när det kommer till att nå framgång i livet är det inget tvivel om. Om du har lättare att gilla andra så kommer du att vara en trevligare person att vara omkring och det skapar såklart fler möjligheter i livet.

Nästa vecka kommer jag att skriva mer om hur lycka påverkar oss på sätt som gör oss mer framgångsrika – vi ses då!