Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Studier visar att lyckliga människor är duktiga på att förhandla Bild: Pixabay

Lyckliga människor duktiga på att förhandla

Publicerat: 2016-09-01   |  Tina Löfström

En uppsjö av studier visar hur lyckliga personer lyckas bättre och är framgångsrika inom flertalet livsområden. I äktenskap, inkomst, jobb, hälsa och vänskap når lyckliga människor större framgångar. I de två senaste inläggen berättade jag om att sambandet mellan lycka och framgång är omvänt mot vad man kan tro: Det är inte framgången som skapar lyckan, utan lyckan som skapar framgången. Men hur kommer det sig?

Bli en bättre problemlösare

I flera studier har forskarna kunnat visa hur lyckligare personer både är mer benägna att hantera konflikter, men också är bättre på att lösa dem på ett snyggt sätt. Anledningen till detta verkar vara att lyckligare personer är mer samarbetsvilliga och detta syns extra tydligt i en konfliktsituation. Eftersom att de vill samarbeta så har de lättare att hitta den gyllene medelvägen i konflikter och ser problemet ur ett större och mer kreativt perspektiv. Lyckliga människor lyckas därför också undvika både långtgående och framtida konflikter – eftersom de löser problemet direkt.

Bättre på att förhandla

Lyckliga personer har också visat sig vara riktiga fenor på att förhandla. Studierna på området visar att de lyckliga oftare lyckades nå sina förhandlingsmål och hittade bättre och mer kreativa lösningar som båda parterna vann på. De var mer samarbetsvilliga i förhandlingssituationer och var nog med att lyssna in motpartens argument – vilket ledde till ett bättre resultat. De mindre lyckliga personerna använde sig av mer aggressiva och krävande förhandlingstekniker, vilket syntes i resultatet. De fick både sämre resultat och var mer benägna att avsluta förhandlingen innan den gått i hamn. Detta är ju helt klart en fördel att veta inför höstens löneförhandling med sin chef!

Mer hjälpsamma

Lyckliga människor är också mer hjälpsamma, vilket skapar en positiv spiral. Vi blir nämligen mer lyckliga när vi hjälper andra – oavsett om det handlar om att avlasta en stressad kollega eller att låna ett lyssnande öra till någon som behöver prata – vilket leder till att vi blir mer lyckliga och därmed ännu mer benägna att hjälpa. Min kollega Ami brukar berätta om ”Amis Energibägare” där hon pratar om hur vi har ett visst mått av energi och att den ska räcka till allt som finns i våra liv. När vi är lyckliga och när vi hjälper andra, så blir bägaren större och mer energifylld och ger oss därför mer utrymme att orka mer. Det som gör oss lyckliga fyller oss mer energi och den energin gör att vi orkar hjälpa till mer och det i sin tur gör att bägaren fylls igen! Som sagt, en positiv spiral!

När Ami föreläser om detta brukar hon avsluta med frågan: ”Vad fyller dig med energi?” och den vill jag skicka mer er alla idag. Vad finns det i ditt liv som fyller dig med energi och gör dig lyckligare? Fundera på det och när du kommit på svaret: Gör mer av det!