Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Meningen med livet Bild: Pixabay, Tina Löfström

Meningen med livet är ett liv med mening

Publicerat: 2016-03-23   |  Tina Löfström

Det är vanligt att många av oss lägger en stor del av sina liv på att göra saker vi inte känner oss motiverade av, eller innerst inne inte ens tror på. Det kan vara på jobbet, på fritiden eller i relationer. I en Gallup-undersökning från 2013 kom siffror på att endast 16 % av svenskarna känner sig engagerade på jobbet. 16 %! Av de övriga var 73 % oengagerade och omotiverade – de sitter av tid på jobbet. Slösurfar, tittar på klockan, tar extra fikapauser och är allmänt uttråkade. De resterande 11 % var så oengagerade att de blivit engagerade i att aktivt förstöra för sin arbetsgivare.

Att 84 % är oengagerade eller aktivt förstör för sin arbetsgivare är ett folkhälsoproblem. Att sitta av timmar på ett jobb man tycker är tråkigt eller rent av ogillar är en dålig deal för alla inblandade. Det skapar stress, känsla av missnöje, negativ energi och kan leda till psykiskt ohälsa. I slutändan drabbar det ALLA parter, inklusive familj och anhöriga.

Personer som har ett tydligt syfte eller kall upplever sitt jobb som ett intresse. I mitt fall är mitt jobb en resurs, där jag drivs av att göra gott och skillnad. Mitt jobb som föreläsare, bloggare och utbildare ger mig glädje varje dag. Det gör mig lycklig att få arbeta med att skapa en värld som jag tror på. Jag har hittat mitt kall. Ett kall som fulländar mig och är en del av mig. Men jag vet också hur motsatsen kan kännas. Jag vet hur det är att sitta på ett kontor och titta på klockan varje minut – för jag har varit där. Och jag har valt att göra en förändring.

Därför behöver vi äga problemet och skapa lösningen. Vi själva behöver ta ansvar för att vi mår bra och känner att vi drivs av engagemang och glädje. Vi behöver söka oss till ställen där vi kan blomstra och känner att uppgiften är meningsfull. Men hur?

ÖVNING: Hitta ditt syfte

  1. Vilka är dina styrkor? Alla har styrkor – nu gäller det att hitta dem! När i vardagen känner du att du gör saker du gör riktigt bra? Kanske har du tränat på dem så länge att de känns naturligt – bra!
  2. Vad brinner du för? Vad älskar du att göra? Fundera på vad du har för intressen, som du kan lägga timmar på och som enbart skänker dig glädje. Saker som du känner dig passionerad inför, som får ditt hjärta att klappa av engagemang och intresse.
  3. Vad vill du förändra? Meningen med livet har oftast en tät sammankoppling med att bidra till något större än oss själva. Att göra skillnad, att kämpa mot orättvisor, att hjälpa, att motverka onda krafter. Vad gör dig arg? Vad får dig att vilja slå näven i bordet?
  4. Kombinera dina styrkor, det du brinner för och det du vill förändra. I mitt fall är det att göra skillnad i världen genom att sprida kunskap om hur alla kan förbättra sitt liv, helt på egen hand. Jag brinner för lyckoforskningen och en av mina styrkor är att föreläsa på ett roligt och engagerande sätt, där kunskapen blir lätt att ta till sig. Tillsammans blir dessa faktorer mitt jobb!
  5. Walk the talk! Tänk på ditt syfte, tänk på vad du vill förändra. Berätta för andra om det. Skapa diskussioner kring det! Visa ditt engagemang och dina drivkrafter. Hitta möjligheter och ställen där du kan utöva detta. Hitta företag som brinner för samma frågor. Om inte – skapa det företaget! Men framförallt: Se sanningen i vitögat. Lever du utifrån detta nu? Om inte, ta första steget idag!

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!