Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

Tina Löfström Bild: Tina Löfström

Tinas Lyckoskola: När du förminskar din lycka, förminskar du dig själv

Publicerat: 2016-03-21   |  Tina Löfström

 Välkommen till Lyckoskolan del 7:

"Idag är det ingen lyckodag. Jag är skitsur och irriterad.” Så löd svaret som jag fick på mitt sms med texten: ”Grattis på Lyckodagen!!”

Om jag frågar dig om du är lycklig, kommer du med all säkerhet känna efter hur det känns i kroppen JUST NU. Om du känner dig glad kommer du att svara ja, om du känner dig ledsen kommer du att svara nej. Detta är ett vanlig förekommande fenomen. Att man går i tankefällan att lycka bara handlar om en känsla i stunden. Så otroligt begränsande!

Vi lurar oss att tro att lycka är flyktigt och opåverkbart. Att vår lycka styrs enbart av vår känsla. Men om jag ber dig tänka större än så. Att tänka på ditt liv i sin helhet. På din familj och vad de ger dig. På hur du känner kring ditt jobb och ditt kall i livet. Om jag sedan frågar dig om du är lycklig. Då kommer ditt svar att vara mer mångfacetterat och fullkomligt. För lycka är mer än bara känslor. Det är större och viktigare och mer påverkbart än så.

Vi kan vara lyckliga när vi är arga. Vi kan vara lyckliga och sorgsna samtidigt. Vi kan känna besvikelse och lycka på samma gång. Lycka är större än vårt känsloliv. Det är något mer. Det styrs inte bara av våra känslor NU. Det styrs av livet och våra val i sin helhet. Lycka handlar om hur nöjda vi är med livet vi lever. Om vi känner att vi gör saker vi tycker är viktiga att göra. Om vi har goda relationer. Om vi har ett syfte. Om vi känner oss uppslukade av spännande upplevelser.

När jag tänker så, så har jag mitt svar på frågan: Ja, jag är lycklig. Jag känner mig lyckligt lottad. Jag är tacksam i livet. Jag känner mig älskad, omtyckt och viktig. Jag gör saker jag tycker om att göra. Jag känner att jag har ett syfte med varför jag är här på jorden och att jag kan göra skillnad.

DET är lycka.

Lycka är hela livet och vad jag väljer att göra med det.

Kram på er!
Tina Löfström
Följ Tina på facebook!

Tinas Lyckoskola:
Del 1: Fem grundstenar i ett lyckligt liv
Del 2: Relationer
Del 3: Positiva känslor
Del 4: Fysisk träning för oss lyckliga
Del 5: Är du optimist eller pessimist?
Del 6: Negativa känslor och att våga känna