Tina Löfström
Tina Löfström

Här bloggar Tina Löfström om de senaste rönen inom lyckforskning och personlig utveckling – hur dina tankesätt kan påverka hur du mår.

leende, kroppsspråk, power pose, Tina Löfström Bild: Magnus Söderlind

Powerposera och låt kroppen stärka ditt inre

Publicerat: 2016-04-08   |  Tina Löfström
Kroppsspråket påverkar i allra högsta grad hur vi känner oss. Idag vet vi att sättet vi rör oss på, står och sitter kan skapa en känsla åt både det ena och det andra hållet. På engelska kallar man fenomenet ”Power pose” och beroende på om poserna signalerar självsäkerhet eller osäkerhet så kallar man dem vid olika namn.


En high power pose är en kraftfull kroppshållning, där kroppen rörs i mönster som signalerar stolthet och pondus. Tänk segergester, superhjältar och maktmänniskor.En low power pose är en mer timid och försiktig kroppshållning, där kroppen rörs i mönster som signalerar osäkerhet och försiktighet.


Det vi vet idag är att kroppsspråket styr hur vi känner oss. Personer som intagit en high power pose beskriver sig efteråt som mer kraftfulla, dominanta, i kontroll och som ledare än de som intagit en low power pose. Våra ansiktsuttryck påverkar också hur vi känner oss. Ett leende kan exempelvis göra dig glad, trots att du inte kände dig glad från början. Likaså kan ett argt ansiktsuttryck skapa en känsla av ilska och irritation. Inom positiv psykologi pratar man om att man kan stärka lyckan genom att ”agera” som en lycklig person. Med ett leende, energifullhet, engagemang, intresse och entusiasm.Dessa häftiga upptäckter är värda att ta på allvar, men som med allt är inget svart eller vitt. Du kan inte skapa din lycka bara genom att bete dig lyckligt. Det finns fler faktorer som spelar in i skapandet av ett optimalt mående och det är när du kombinerar dessa som blir effekten blir riktigt kraftfull.

Lika nyanserat ska powerposeringen tolkas: Att inta en high power pose i mötet med andra människor kan upplevas som hotfullt, vilket kan påverka din omgivning och dig själv negativt. Testa därför en high power pose INNAN du ska in på ett viktigt möte, arbetsintervju eller en annan situation du vill ta kontroll över. Gör det inte inför andra. Rätt använt, kommer du att känna dig självsäker, kroppen kommer att se pigg och kraftfull ut och ditt fortsatta rörelsemönster kommer därefter att komma naturligt!

Kroppen är verkligen fantastisk: med en enkel medvetenhet om dina rörelsemönster kan du stärka dig själv och må bättre!

Kram på er!

Tina Löfström, Lyckoexpert


Följ Tina på facebook!